Vic ha iniciat una nova edició del Programa Pacient Expert Catalunya© del grup de diabetis, amb la participació de pacients de dos centres d’atenció primària de la ciutat, el CAP Vic Nord i el CAP Remei. El grup es reunirà els dilluns al Centre Cívic Can Pau Raba, durant nou sessions, i hi assistiran dotze pacients diagnosticats de diabetis que comparteixen experiències i adquireixen nous coneixements sobre la seva patologia, amb l’objectiu d’aprendre a gestionar-la millor.
La característica principal del Programa Pacient Expert Catalunya© és que un pacient amb diabetis (el pacient expert), format i instruït per portar a terme el desenvolupament de les sessions grupals, dirigeix el grup. Els professionals, en aquest cas de treball social i d’infermeria, es limiten a fer una tasca d’observació.
L’objectiu és aconseguir la implicació dels pacients en el control de la diabetis per millorar la seva qualitat de vida, augmentar els coneixements sobre la malaltia per entendre’n el funcionament, reconèixer els símptomes i els signes d’alarma i potenciar l’autocura, cosa que ha de millorar el seu compliment terapèutic, farmacològic i no farmacològic, i els ha de permetre conèixer prou bé el tractament per evitar descompensacions.
Alguns dels temes que es tracten durant aquestes sessions són: què és la diabetis, com es diagnostica i quins tipus de diabetis hi ha; quines són les complicacions agudes i cròniques de la malaltia; l’alimentació i l’exercici, com a peces clau d’un bon control; els factors de risc que empitjoren la diabetis (tabac, alcohol, colesterol, hipertensió…); quins tractaments hi ha; com cuidar-se els peus en situacions especials (com ara viatges i festes…), així com altres coneixements sobre qualitat de vida ientorn social, etc.
Nous grups a Sant Joan de Vilatorrada i Castellbell i el Vilar
Els equips d’atenció primària (EAP) de Sant Joan de Vilatorrada i de Montserrat han començat nous cicles del Programa Pacient Expert Catalunya© amb la voluntat que els pacients diabètics comparteixin experiències i puguin resoldre millor els dubtes associats al procés d’autocura de la seva malaltia crònica. Tant a un equip com a l’altre, el Programa Pacient Expert Catalunya© ha aportat experiències positives, que han ajudat a millorar la qualitat de vida dels pacients.
En el cas de l’EAP Montserrat és el tercer grup del Programa que, en un període d’un any, ha treballat a fons la diabetis. Aquesta vegada és a Castellbell i el Vilar i les dues anteriors a Monistrol de Montserrat. A Sant Joan de Vilatorrada s’organitza per primera vegada un grup de diabetis del Programa Pacient Expert Catalunya©. En total, es porten a terme nou sessions, d’aproximadament 90 minuts, dirigides per un pacient expert. A cadascuna de les sessions hi ha professionals sanitaris que actuen com a observadors.
Transmissió de coneixement
El Programa Pacient Expert Catalunya© s’inicia l’any 2006 a l’atenció primària de Barcelona Ciutat dins del Projecte de gestió de patologies en insuficiència cardíaca, amb la finalitat de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de la persona. És una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració pacientprofessional sanitari i en el treball d’equip. En el Programa Pacient Expert Catalunya© qui pren el protagonisme és el pacient expert (PE) que transmet coneixements a altres persones que pateixen el mateix problema de salut. El professional sanitari passa a desenvolupar el paper d’observador que únicament intervé, al llarg de les sessions, en cas que sigui necessari. El pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i autocuidarse, identificant els símptomes, responent davant d’ells i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.
És en aquest context d’autocura del pacient on se situa el Programa Pacient Expert Catalunya©. Aquesta iniciativa forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.