A Catalunya, es produeixen prop de 12.500 nous casos d’ictus cada any, segons les dades de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Un 60-70% seran mortals o derivaran en una discapacitat greu. A més, l’ictus pot afectar persones de qualsevol edat, i un 10% són menors de 50 anys. En els darrers anys s’ha registrat una tendència a la baixa en la mortalitat gràcies als treballs de prevenció, detecció precoç i millora de l’atenció neurològica especialitzada hospitalària, mitjançant les unitats d’ictus i els tractaments urgents fibrinolítics.
Els signes que ens han de fer pensar en un probable ictus i, per tant, demanar ajuda sanitària immediatament (trucant al 112 o al 061) són la pèrdua de força o sensibilitat de manera sobtada a la cara o al braç i/o la cama d’un costat del cos, la pèrdua sobtada de visió d’un ull; la dificultat per parlar o entendre i el mal de cap intens.
Hospital Universitari Trueta de Girona
Cada any 1.700 gironins pateixen un infart cerebral, però només el 50% arriben a l’Hospital Dr. Josep Trueta de Girona durant les primeres sis hores des de l’inici de l’ictus. En el conjunt de l’Estat espanyol es calcula que cada 14 minuts mor un pacient per Ictus.
Per tal d’ajudar la població a prendre consciència de la importància de conèixer els símptomes de l’ictus i què es pot fer per prevenir-lo, l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona s’ha adherit per tercer any a la campanya impulsada pel Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la SEN. Així, des de les 9 h fins a les 14 h del dia 28 d’octubre, professionals de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia donaran informació de la malaltia a totes les persones que s’acostin al vestíbul del centre i, si ho volen, se’ls farà una ecografia de Doppler per comprovar l’estat de les seves artèries, atès que pot ser un dels factors que predisposa a patir la malaltia. També se’ls controlarà la pressió arterial i la glucèmia.
Al mateix temps la recentment creada Associació Gironina d’Afectats per Ictus donarà informació sobre l’entitat i els seus objectius.
A més d’aquests controls, per tal de prevenir l’aparició dels infarts cerebrals, els especialistes recomanen mesures per prevenir l’ictus com ara fer exercici físic moderat, mantenir una dieta sana i equilibrada baixa en sal i greixos, i no fumar.
Hospital Universitari Arnau de Vilanova
L’Hospital Universitari Arnau de Lleida també celebra el Dia Mundial de l’Ictus posant en funcionament punts informatius i activitats diverses proposades per la SEN.
Durant la jornada del 29 d’octubre s’habilitaran espais d’informació on es realitzaran diferents proves preventives de l’ictus (determinació de la pressió arterial i la glucèmia, i realització d’ecografies de Doppler) per tal de donar a conèixer la malaltia i oferir consells per prevenir-la. Les persones que col·laboren en aquesta activitat s’identificaran amb un llaç de color taronja.
L’objectiu principal de la jornada és incidir en la necessitat de la prevenció, en els senyals d’avís que indiquen un possible ictus i en com s’ha d’actuar per minimitzar els seus riscos. Es tracta d’una iniciativa que pretén conscienciar tots els ciutadans i ciutadanes de la importància d’aquesta malaltia, ja que l’ictus és la segona causa de mort a l’Estat i la primera entre les dones.
L’atenció especialitzada dels pacients amb ictus ha permès reduir la mortalitat d’aquesta malaltia tant al nostre hospital com a la resta del territori català.
Aquest any es pretén tornar a destacar l’esforç que s’ha fet a la Gerència Territorial de Lleida per garantir l’equitat territorial i el benefici de l’atenció especialitzada de l’ictus en zones allunyades. Així, després de la bona experiència i valoració de pacients i professionals mitjançant telemedicina (teleictus) amb l’Hospital del Pallars, aquest any s’ha iniciat la mateixa experiència amb l’Hospital La Seu. D’aquesta manera, no només s’ha incrementat el nombre de pacients amb tractament fibrinolític sinó que se n’ha millorat el maneig diagnòstic i l’evolució.
Hospital Universitari Joan XXIII
El Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha preparat una sèrie d’activitats amb caràcter divulgatiu dirigides a la població per al 29 d’octubre. A partir de les vuit del matí i fins les cinc de la tarda, hi haurà un punt informatiu al vestíbul de l’hospital on es lliuraran díptics i llacets taronges (símbol de la lluita contra l’ictus) amb una exposició de pòsters amb material informatiu. Es realitzaran mesures de tensió arterial i també es realitzaran altres proves com el Doppler transcranial. Aquesta activitat es realitzarà amb la participació d’estudiants de 4t, 5è i 6è de medicina, juntament amb el personal d’infermeria neurològica i els facultatius del Servei.
A més, es faran tres sessions divulgatives, dirigides a la ciutadania (prèvia inscripció al punt informatiu del vestíbul), que tindran lloc a l’Edifici Modular de Docència i Recerca del Parc Sanitari Joan XXIII a les 11, 12.30 i 14 h, a càrrec dels doctors Anna Pellisé i Xavier Ustrell, conjuntament amb les infermeres Laia Queral i Mapi Estudillo, coordinadores de l’atenció a l’ictus.
Hospital Universitari de Bellvitge
El 29 d’octubre, entre les 9 i les 14 hores, es realitzaran a la Sala Vicenç Ferrer de la planta baixa de l’Hospital Universitari de Bellvitge diverses proves per determinar el risc de patir un ictus, com són la determinació de la pressió arterial i de la glucèmia i, si és necessari, una ecografia de Doppler per comprovar l’estat de les artèries, i s’oferirà informació sobre la prevenció de la malaltia i sobre la manera de reconèixer els seus símptomes.