Lleida acull la reunió del projecte europeu ANIMATE

El director de l'IRBLleida, Xavier Matias-Guiu, amb els participants del projecte.

El director de l’IRBLleida, Xavier Matias-Guiu, amb els participants del projecte.

Convocats per l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), científics i investigadors de diferents països europeus, entre els què hi havia una nodrida representació lleidatana, van reunir-se els passats 23 i 24 d’octubre a Lleida per començar a definir quina funcionalitat real tindria la plataforma ANIMATE. Es tracta d’una eina d’intercanvi d’informació entre persones jubilades amb experiència en diferents camps, per assessorar empreses i investigadors.

Després d’una visita guiada a les instal·lacions de l’institut, els participants es van reunir per definir la implicació dels usuaris finals en la platafoma ANIMATE. Així, es van posar sobre la taula els resultats inicials de les entrevistes realitzades als cuidadors informals i cuidadors formals de gent gran, amb i sense experiència, que s’han estat duent a terme aquests darrers mesos a l’Hospital de Santa Maria de Lleida i a l’Ajuntament de Thurrock (Regne Unit). La informació obtinguda en les entrevistes fa referència a la seva capacitat d’interacció amb les noves tecnologies, la seva predisposició a l’hora d’aprendre o ensenyar tècniques de cura de pacients, o fins i tot, la manera preferida de cada usuari per compartir o rebre aquest aprenentatge, tenint en compte el seu nivell formatiu, edat i gènere.

Com a conseqüència directa d’aquest primer estudi amb els cuidadors, sorgeix una primera aproximació als casos d’ús de la plataforma ANIMATE. Aquestes necessitats i preferències seran incorporades pels desenvolupadors tècnics de la plataforma, per adaptar-la millor a les necessitats reals d’aquests professionals i es tindran en compte per a posteriors proves amb els usuaris durant els propers 6 mesos. A partir d’aquestes noves proves es decidiran les funcionalitats bàsiques de la plataforma ANIMATE, així com els perfils d’usuari i les millors eines de formació.

Durant la trobada també es va realitzar una revisió general de l’estat del projecte des de la part administrativa, fins a activitats de difusió; i es va realitzar una planificació per a les properes activitats dins del mateix. La reunió va ser molt fructífera permetent discussions sobre l’evolució del projecte i el disseny dels procediments per a l’intercanvi de coneixement dins de la plataforma.

Evitar la pèrdua de coneixement intergeneracional

ANIMATE (sigles en anglès de intergenerAtioNal communIty for coMpAny knowledge TransfEr) és un projecte finançat pel programa europeu Ambient Assisted Living (AAL) de col·laboraciópúblico-privada. Aquest programa té per finalitat millorar la qualitat de vida de la gent gran a través del desenvolupament i la utilització de solucions innovadores sostenibles basades en les tecnologies de la informació i la comunicació que realment responguin a les seves necessitats.

El projecte està liderat per l’empresa espanyola Hi Iberia i hi participen 5 entitats de 3 països europeus (Espanya, Regne Unit i Suïssa), entre les quals es troben investigadors lleidatans del Grup de Recerca en Cures de Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), de l’Hospital Santa Maria de Lleida i de la Universitat de Lleida (UdL). El projecte tindrà una durada de 3 anys amb un cost de 2 milions d’euros dels què 1,05 són aportats pel programa d’ajuts europeu Ambient Assisted Living (AAL) del 7è Programa Marc. Els investigadors del GRECS de l’IRBLleida-HSM disposaran de 72.000 euros aportats per l’Instituto de Salud Carlos III per fer les proves dels prototips de la plataforma amb la gent gran a Lleida.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.