Vall d’Hebron lidera un estudi internacional sobre un nou tractament per al càncer de mama metastàtic HER2 positiu

L’estudi que publica el Journal of Clinical Oncology demostra que la combinació de dos fàrmacs (neratinib i capecitabina) és eficaç en pacients amb càncer de mama metastàtic HER2 positiu que han progressat a tractaments aprovats prèviament. El neratinib és un potent inhibidor de l’activitat del tumor i la capecitabina és un tipus de quimioteràpia, amb l’avantatge que ambdós fàrmacs s’administren de forma oral. Aquesta combinació ofereix una nova alternativa de tractament per a pacients amb càncer de mama avançat HER2 positiu que s’havia fet resistent a tractaments previs, com ara amb trastuzumab i lapatinib, i s’apunta com una potencial tercera línia de tractament per a aquests pacients.

 L’estudi demostra que el 63% dels pacients que hi van participar van respondre al tractament; dels quals a un 64% no se’ls havia administrat prèviament lapatinib (fàrmac que s’administra com una segona línia de tractament per a aquest grup de pacients) i a un 57% sí. La supervivència lliure de progressió dels pacients va ser de 40 setmanes en el primer grup; i de 36 en el segon. Aquests resultats són comparativament millors a altres combinacions de fàrmacs que s’havien provat en pacients amb càncer avançat que no responien bé a les primeres línies de tractament.

 La positiva experiència adquirida en aquest assaig liderat pel Grup de Càncer de Mama i Melanoma del VHIO, ha propiciat un assaig internacional de fase III, que ja està en marxa, per comparar de forma directa els resultats de la combinació de neratinib més capecitabina amb lapatinib més capecitabina (teràpia actualment aprovada en aquest context), dirigides a pacients amb aquest tipus de càncer de mama avançat. Si els resultats són positius, en un termini de 3 anys es podria comercialitzar aquest fàrmac com un nou estàndard de tractament per a pacients amb càncer de mama avançat HER2 positiu.

Aquest estudi de fase III està coliderat per la Dra. Cristina Saura, oncòloga mèdica del Grup de Càncer de Mama i Melanoma del VHIO, encapçalat pel Dr. Javier Cortés, i pel Dr. José Baselga, director mèdic del Memorial Sloan Kettering Cancer Center com a coinvestigador principal. La Dra. Saura, que a més és la investigadora principal d’aquest assaig internacional, afirma que “els bons resultats clínics dels estudis preliminars que s’han liderat des de Vall d’Hebron han propiciat que actualment s’estigui fent un estudi de fase III del qual esperem resultats positius i que podria portar a l’aprovació d’un nou fàrmac que canviaria el tractament estàndard del càncer de mama avançat HER2 positiu; un tipus de càncer que afecta un 10% de les pacients amb càncer de mama”.

 Noves teràpies dirigides contra l’HER2 positiu, un tipus de càncer de mama molt agressiu

 Entre un 10% i un 15% de les dones amb càncer de mama són HER2 positiu, un oncogèn que té un paper important en el desenvolupament i la progressió de certs tipus de càncer de mama, i que s’associa a una progressió més agressiva de la malaltia i a un pitjor pronòstic. En els darrers anys s’han desenvolupat teràpies amb fàrmacs (trastuzumab, lapatinib) contra aquest oncoèn (anti-HER2) que han representat un gran avenç en el tractament d’aquest tipus de càncer de mama. Malgrat això, alguns pacients continuen sense respondre inicialment bé a aquests tractaments i la majoria acaben desenvolupant mecanismes de resistència. Per aquest motiu, cal continuar centrant la recerca a desenvolupar noves estratègies anti-HER2 per als pacients en què la malaltia ha progressat.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.