Els malalts participen en nou sessions dirigides per un pacient expert que pateix el mateix problema de salut i els transmet coneixements des de la seva experiència, assessorat per personal sanitari.
Manlleu acull, fins al 3 de desembre de 2014, sessions del grup del Programa de Pacient Expert Catalunya© per a malalts que segueixen un tractament amb anticoagulants.
En aquest projecte, dirigit i coordinat per professionals sanitaris, hi col·labora un pacient que pateix la mateixa problemàtica de salut que els assistents i que, per tant, aporta a les trobades coneixements des de la seva experiència.
En total, es faran nou sessions d’una hora i mitja de durada, que finalitzaran a principis de desembre, i hi participaran un total de 16 pacients.
Aquesta és la tercera edició del Programa Pacient Expert Catalunya© a l’Àrea Bàsica de Salut de Manlleu. Les dues anteriors eren destinades a pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC).
Transmissió de coneixement
El Programa Pacient Expert Catalunya© s’inicià l’any 2006 a l’atenció primària de Barcelona Ciutat de l’ICS dins el Projecte de gestió de patologies en insuficiència cardíaca, amb la finalitat de potenciar l’autocura, la coresponsabilitat i l’autonomia de la persona. És una iniciativa multidisciplinària basada en la col·laboració pacient-professional sanitari i en el treball d’equip. En el Programa Pacient Expert Catalunya© qui pren el protagonisme és el pacient expert que transmet coneixements a altres persones que pateixen el mateix problema de salut.
El professional sanitari passa adesenvolupar el paper d’observador que únicament intervé, al llarg de les sessions, en cas que sigui necessari. El pacient expert és aquella persona afectada per una malaltia crònica que és capaç de responsabilitzar-se de la pròpia malaltia i autocuidar-se, identificant els símptomes, responent davant d’ells, i adquirint eines per gestionar l’impacte físic, emocional i social de la malaltia.
És en aquest context d’autocura del pacient on es situa el Programa Pacient Expert. Aquesta iniciativa forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és un dels 32 projectes identificats com estratègics pel Pla de Salut de Catalunya 2011-2015 del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.