Més de 200 professionals de rehabilitació de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) participen avui a l’Hospitalet de Llobregat, en la Segona Jornada dels Professionals de Rehabilitació en Atenció Primària. Aquest any, l’acte se centra en les malalties neurològiques, que són la principal causa de discapacitat al nostre país.
A la Jornada es presenten temes com ara el tractament rehabilitador de l’ictus, el maneig del dolor en el pacient neurològic, o el trastorn del llenguatge i la deglució. L’acte inclou una conferència sobre plasticitat neuronal, tres taules rodones, l’exposició de casos clínics i comunicacions lliures, i la presentació de pòsters científics. A més, s’hi presenten unes trenta comunicacions científiques realitzades per professionals de l’ICS, de tot el territori. Es tracta d’una activitat multidisciplinària en la qual participen professionals mèdics especialistes en rehabilitació i altres professionals de fisioteràpia, teràpia ocupacional i logopèdia.
Diana Alzuria, metgessa de la Unitat de Rehabilitació del SAP Baix Llobregat Centre, que presideix el Comitè Científic de la Jornada, explica que la reunió “vol ser un espai de trobada entre professionals amb vocació pública i comunitària, on es connecti la manera de fer tradicional amb les noves aportacions”. En aquest sentit, Alzuria destaca que, en la Jornada, també es posa explícitament en relleu “la importància de potenciar la investigació en l’àmbit de l’atenció primària, on encara queda molt de camp per recórrer”.
Tractament de la discapacitat
La rehabilitació és l’especialitat mèdica que s’ocupa del diagnòstic, l’avaluació, la prevenció i el tractament de la discapacitat, amb el propòsit de dotar el pacient de la màxima capacitat funcional i independència possibles. Entre els seus objectius més habituals, es troben la disminució del dolor, la millora de l’arc articular (l’amplitud de moviment de les articulacions), la recuperació de la força muscular, la reeducació de la marxa, la higiene articular i postural, i la recapacitació per a activitats bàsiques de la vida diària, entre d’altres, que es complementen amb una tasca d’educació sanitària per ajudar a prevenir reaguditzacions.
Tot i que sovint es pensa en la rehabilitació com en una especialitat només hospitalària, la seva presència també és fonamental a l’atenció primària dels sistemes de salut més avançats. La xarxa de rehabilitació de l’atenció primària de l’ICS ofereix els serveis més importants d’aquesta especialitat, com són la recuperació postquirúrgica, el tractament de processos traumatològics, neurològics, vasculars, reumàtics, respiratoris o ginecològics (com és el tractament del sòl pelvià) i les alteracions del desenvolupament del raquis, entre d’altres, tant en adults com en infants.
Continuïtat assistencial
Mercè Lapeira, membre del Comitè Organitzador i Científic de la Jornada i directora de la Unitat de Rehabilitació del SAP Baix Llobregat Centre, destaca que la rehabilitació en l’atenció primària “apropa aquest servei al domicili dels pacients, que en molts casos són discapacitats crònics, i dóna així una continuïtat assistencial en el territori”.
Lapeira afegeix que “som professionals que treballem molt a prop de la xarxa de medicina de família i pediatria i que estem també estretament connectats amb la xarxa hospitalària i la sociosanitària, així com amb d’altres dispositius, com poden ser els del PADES”.
Per la seva banda, María Teresa Vázquez, metgessa de rehabilitadora de la mateixa Unitat, explica que “treballem amb uns objectius realistes perquè tractem la discapacitat per aconseguir el nivell funcional més òptim per a cada pacient, donant-li eines perquè tingui més autonomia”. La doctora afegeix que “és fonamental que la persona esdevingui un element actiu en el seu tractament”. La col·laboració de la comunitat també és fonamental per millorar el benestar dels malalts. En aquest sentit, “en la mesura del possible, també els posem en contacte amb centres cívics, associacions de malalts o altres organitzacions que puguin ajudar a consolidar la seva plena capacitat funcional”, explica Vázquez.