Una nova tècnica mínimament invasiva permet tractar la incontinència fecal lleu

Hospital de BellvitgeL’Hospital Universitari de Bellvitge acull una jornada de cirurgia colorectal en directe per presentar les tècniques més innovadores en el marc del Curs d’Actualització i Formació en Cirurgia Colorectal.

En els darrers anys han aparegut innovadores tècniques en el camp de la coloproctologia destinades a millorar el tractament quirúrgic de les malalties colorectals, sempre utilitzant la mínima invasió necessària. En algunes ocasions, aquests avenços no només milloren el tractament convencional, sinó que permeten tractar casos que abans no podien ser intervinguts. En aquest sentit, una nova tècnica anomenada Gatekeeper permet tractar pacients amb incontinència fecal lleu o moderada, una malaltia que en el nostre país afecta al voltant del 5% de la població general.

La innovadora tècnica utilitza petites pròtesis que són introduïdes entre els dos esfínters anals, les quals s’expandeixen i formen un volum per tal de mantenir l’anus més tancat. “Amb aquesta tècnica aconseguim tractar la incontinència fecal lleu i moderada sense realitzar cirurgia invasiva. Abans, els pacients sense una ruptura d’esfínter no eren candidats a la cirurgia convencional i només se’ls podia oferir tractament farmacològic i rehabilitació. Ara, amb aquest nou procediment, abordem la malaltia de manera definitiva”, explica el Dr. Sebastiano Biondo, cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge, centre pioner a utilitzar aquesta tècnica des de fa un any i mig. Les pròtesis, que fan una funció similar a les hemorroides sanes, s’adapten al cos de manera natural sense mostrar cap tipus de rebuig ni complicació.

El proper dimecres 22 d’octubre, l’Hospital Universitari de Bellvitge acull una jornada de cirurgia colorectal en directe per presentar les tècniques més innovadores de què es disposa en l’actualitat. En el marc de la segona edició del Curs d’Actualització i Formació en Cirurgia Colorectal, al llarg del dia s’emetran en directe diferents intervencions liderades per experts nacionals i internacionals, alguns dels cirurgians més reconeguts en el camp de la coloproctologia, els quals mostraran les tècniques més avançades en aquesta especialitat. “Per poder realitzar aquestes noves tècniques es necessita un bon coneixement i formació prèvia. L’objectiu del curs és difondre els tractaments perquè altres hospitals els assoleixin i així se’n pugui beneficiar el major nombre de pacients”, indica el Dr. Biondo, codirector del curs amb el Dr. Espin, cap clínic de la Unitat de Coloproctologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron. A més, l’hospital realitza durant tot l’any tallers de formació en aquestes noves tècniques, com són el Gatekeeper i el TDH, per a cirurgians nacionals i internacionals.

El TDH és una nova cirurgia mínimament invasiva per al tractament de les hemorroides de grau tres i quatre. Aquesta tècnica no elimina les hemorroides, pràctica habitual en la cirurgia convencional, sinó que consisteix a fer una lligadura de les artèries hemorroïdals per tal de recol·locar-les en la seva posició anatòmica natural. “El problema d’eliminar les hemorroides és que aquestes poden prolapsar i sagnar. Per això, amb aquest abordatge el que fem és disminuir el seu volum i torna-les a la seva posició natural, evitant així aquestes complicacions, la possibilitat d’estenosi i incontinència, tot sense deixar cicatriu i provocant el mínim dolor al pacient”, explica el Dr. Biondo. Alguns estudis conclouen que la hemorroidectomia clàssica pot provocar incontinència fecal fins a un 10% de pacients operats.

Per realitzar el TDH, el doctor fa servir un dispositiu d’última generació que incorpora un doppler per poder buscar amb exactitud els vasos de les hemorroides. Un cop localitzats els vasos, se suturen i es porta l’hemorroide a la seva posició natural. L’Hospital Universitari de Bellvitge va estar pioner en fer aquesta intervenció fa dos anys i ara s’ha començat a practicar a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.