Investigadors de l’IISPV i l’IDIAP Jordi Gol han guanyat el Primer Premi al Millor Article Original de la Revista Clínica Española 2014

L’article analitza la relació entre el cost i l’efectivitat de la intervenció sobre l’estil de vida per prevenir la diabetis. La diabetis tipus 2 consumeix actualment el 15% del pressupost del Sistema Nacional de Salut. Les dades del treball de recerca evidencien que un programa d’intervenció sobre l’estil de vida és factible, efectiu i econòmicament sostenible.

La col·laboració entre investigadors de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP Jordi Gol), del Grup de Recerca en Diabetis Reus-Tarragona de l’ICS i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha permès publicar l’article sobre economia en prevenció de la diabetis que porta per títol “Costeefectividadde la intervención sobre el estilo de vida para prevenir la diabetes tipo 2”.

Aquest treball ha estat guardonat amb el Primer Premi al Millor Article Original de laRevista Clínica Española 2014.

Traslladar a la pràctica els resultats dels assajos clínics sobre la prevenció de la diabetis mellitus tipus 2 és l’objectiu del projecte Diabetes in Europe-Prevention using Lifestyle, Physical Activity and Nutritional intervention (DE-PLAN), a Catalunya (DEPLAN-CAT). En aquest treball es presenta una anàlisi de cost-efectivitat de diverses intervencionsadreçades a prevenir la diabetis tipus 2.

L’atorgament d’aquest Premi es pot considerar una molt bona notícia per a la recerca en atenció primària, atès que la Revista Clínica Española és un òrgan d’expressió de la medicina interna d’àmbit estatal. El treball es presentarà en el proper Congrés de laSocietat Espanyola de Medicina Interna (SEMI).

El projecte de recerca

Aquest treball de recerca és el resultat de la col·laboració activa entre els investigadors de l’IDIAP Jordi Gol i de l’IISPV; amb el suport de la Direcció d’Atenció Primària del Camp de Tarragona de l’Institut Català de la Salut, l’ Agència d’Informació, Avaluació i Qualitat en Salut (AIAQS) i elDepartament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

El projecte ha permès avaluar l’eficiència d’una intervenció intensiva sobre l’estil de vida en població amb risc alt de patir diabetis, relacionant el cost directe dels recursos emprats amb l’efectivitat (definida per la reducció de la incidència de diabetis) i la utilitat del programa (definida per l’augment de la qualitat de vida percebuda pelsparticipants).

Resultats

La intervenció es va fer sobre un total de 552 participants amb risc de diabetis. Es van assignar consecutivament a una intervenció sobre l’estil de vida estandarditzada (similar a la pràctica clínica habitual), o bé intensiva (programa estructurat durant com a mínim sis hores ambtècniques didàctiques específiques). La intervenció es va fer per grups o individualment.

Després de 4,2 anys de seguiment, la incidència en la diabetis va ser d’un 28,8% en intervenció estandarditzada i d’un 18,3% en intervenció intensiva, equivalent a unareducció significativa del risc relatiu de diabetis del 36,5%.

L’increment del cost en intervenció intensiva va ser 106 € per participant en modalitat individual i 10 € per participant en grup, cosa que representa una inversió de 746 € i108 € per cas evitat de diabetis, respectivament.

La qualitat de vida percebuda va ser superior en intervenció intensiva, diferènciaevident a partir del tercer any i durant el quart.

Aquesta intervenció intensiva va comportar un sobrecost de 3.243 € per any de vida guanyat ajustat per qualitat, xifra que es considera molt eficient en economia de la salut, almenys des d’una perspectiva deproveïdor públic de serveis.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.