Una investigació liderada pel Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha demostrat que la combinació de la quimioteràpia amb el trastuzumab, teràpia selectiva contra receptors HER2, és efectiva per disminuir els tumors d’un subtipus específic de càncer de mama HER2 + que es coneix com a p95HER2. L’estudi, dirigit pel Dr. Joaquín Arribas, investigador principal del grup de Factors de Creixement del VHIO, director del Programa de la investigació preclínica, a més de professor ICREA, publicat recentment al Journal of National Cancer Institute (JNCI) assenyala una nova teràpia per les pacients amb tumors de mama positius per p95HER2, un subgrup fins ara molt resistent als tractaments. Aquesta investigació està finançada amb una beca de l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en la qual també participa el Dr. Atanasio Pandiella del Centre d’Investigació del Càncer de Salamanca i d’altres entitats com la Breast Cancer Research Foundation.
Les pacients amb tumors de mama positius per p95HER2 constitueixen, aproximadament, entre el 8-10% de totes les pacients amb càncer de mama i aquests tumors són difícils de tractar perquè són resistents a trastuzumab, el fàrmac més utilitzat contra càncer de mama HER2 +. Ara, aquesta investigació liderada per Dr Arribas ha demostrat que afegir quimioteràpia estàndard al tractament d’aquestes pacients, que per si sola no és efectiva, augmenta la sensibilitat dels tumors p95HER2 positius a trastuzumab i, per tant, la combinació d’ambdós tractaments, la quimioteràpia i el trastuzumab, és efectiva en disminuir aquests tumors i obre un ventall de possibilitats per a aquestes pacients.
Per entendre per què la combinació de dues teràpies, que soles no funcionen però que administrades conjuntament són tan efectives, el grup del Dr Arribas ha analitzat mostres de tumors humans i ha seguit la seva evolució, en ratolins “avatar”, és a dir, ratolins que s’usen a manera de mirall del tumor real de les pacients estudiades i així s’avalua no només com respon el tumor a curt termini, sinó què se n’ha d’esperar en el futur. Els investigadors han vist que la quimioteràpia ajuda a acumular els receptors HER2 a la membrana cel·lular, és a dir, els exposa al fàrmac i, per tant, permet que el trastuzumab pugui actuar fàcilment en aquestes cèl·lules tumorals i fer un major efecte. “Totes aquestes troballes ja tenen una traducció clínica i ara s’està treballant en un assaig clínic i comprovant que tots els resultats del laboratori, es tradueixen a la pràctica en una millor resposta al tractament per tal de poder oferir una alternativa a aquest subgrup de pacients que no responien als tractaments existents”, comenta el Dr. Joaquín Arribas ja que la combinació de drogues estudiada pel grup del Dr Arribas també s’està usant en un assaig clínic després d’uns resultats tan sorprenents com encoratjadors.
El Dr. Arribas, al capdavant del seu equip, va rebre una beca de l’AECC per dirigir estudis per identificar els mecanismes de resistència contra els tractaments anti-HER2, precisament, per tal de dissenyar noves teràpies que la contrarestin i així trobar finalment alternatives terapèutiques per a aquest subgrup de tumors tan agressius. Els fruits d’aquest treball es s’evidencien ara en els resultats d’aquest estudi i el prometedor assaig clínic al qual ha donat lloc.