L’atenció primària del Bages impulsa la telemedicina per millorar el diagnòstic de problemes d’audició

Fer un diagnòstic de problemes auditius d’una manera ràpida, segura i còmoda per a l’usuari. Aquest és l’objectiu del projecte de teleaudiometries impulsat pel Servei d’Atenció Primària (SAP) del Bages-Berguedà i que suposa l’extensió de la telemedicina cap a noves especialitats, com és el cas de l’otorinolaringologia. Més de de 1.000 pacients de la comarca ja s’han beneficiat d’una proposta que redueix a només 7 dies el temps d’espera entre la consulta i la resposta per part del metge especialista.

Són susceptibles d’accedir al projecte de teleaudiometries els pacients que tenen símptomes de sordesa, acúfens (percepció de xiulets o brunzits) o vertígens. En el moment de la consulta, el metge de família demana una audiometria que es fa al mateix CAP. Aquesta prova, juntament amb l’historial clínic del pacient, és revisada per l’otorrinolaringòleg de l’hospital, que fa el diagnòstic i en determina el tractament. El metge de família, a partir de les indicacions de l’especialista, explica els resultats de la consulta al pacient i en fa el seguiment posterior.

El projecte de teleaudiometries va començar a implantar-se a l’atenció primària del Bages a mitjans de l’any 2013 i aquell primer any es van atendre un total de 137 casos, que han augmentat fins als 989 entre els mesos de gener i setembre del 2014, a raó d’una quarantena d’audiometries per setmana. La previsió és que l’activitat augmenti per la bona acceptació que està tenint tant per part dels pacients com dels professionals. Els professionals valoren l’agilitat i rapidesa del sistema, així com l’estreta relació entre els professionals de diferents nivells.

Els usuaris, per la seva banda, destaquen la ràpida resolució de la consulta des del centre d’atenció primària i l’estalvi de desplaçament a l’hospital com a aspectes més positius.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.