L’ICS participa en un programa de seguiment telemàtic per millorar la salut ocular dels pacients diabètics

Consultaq d'oftalmologia d'un CAP de BarcelonaEls equips d’atenció primària (EAP) de l’ICS a Barcelona Guinardó, Congrés, Encants i Camp de l’Arpa (situats al CAP Passeig de Maragall); Sanllehy i Sagrera, juntament amb l’EAP Larrard (gestionat per PAMEM) i l’Hospital de Sant Pau duen a terme un Programa de seguiment telemàtic de la retinopatia diabètica dels pacients amb diabetis. 

La retinopatia diabètica es produeix quan es deterioren els vasos sanguinis de la retina a causa de la diabetis i pot acabar produint ceguesa. L’objectiu del programa consisteix a fer un seguiment oftalmològic dels pacients diabètics de l’àrea de referència (unes 210.000 persones), de les quals s’estima que el 12% pateixen diabetis, i facilitar aquest seguiment des del seu centre.

L’experiència s’insereix en la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015: un sistema integrat més resolutiu des dels primers nivells i al territori i, concretament, en el projecte estratègic dedicat a millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada. L’objectiu per al 2015 és reduir el nombre de visites a l’atenció especialitzada per oftalmologia, malalties de l’aparell locomotor, salut mental, dermatologia i urologia en un 10-15% segons l’especialitat.

Aquest projecte impulsa el tractament de la patologia amb una càmera no midriàtica (genera imatges de la retina i el fons de l’ull) i això permet un treball de col·laboració directa entre metges de primària i especialistes. En alguns casos aquesta col·laboració permet compartir visites presencials dels pacients amb els especialistes de referència al propi centre d’atenció primària (CAP) i genera espais de coneixement compartit com l’espai de consultoria virtual i diferents sessions clíniques i formatives.

Cal destacar la vessant formativa del projecte. Una vegada formats, els metges referents dels EAP fan el primer cribratge dels pacients diabètics, visualitzen les imatges i les interpreten segons els coneixements adquirits en els cursos. Les imatges dubtoses o patològiques són valorades pel Servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Sant Pau, a través d’una agenda virtual. Tots els pacients inclosos en el programa de cribratge de retinopatia diabètica tenen un control bianual.

Pla de salut de Catalunya

El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.