Els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) de la Gerència Territorial de la Catalunya Central de l’Institut Català de la Salut (ICS) a l’Anoia han posat en marxa un servei per poder fer consultes a la llevadora durant el postpart de forma telemàtica, a través del programa Skype. Aquesta iniciativa permet que les usuàries puguin resoldre diversos dubtes des de casa, a través d’un ordinador, cosa que estalvia desplaçaments innecessaris al centre de salut. Es preveu que en una segona fase d’implantació, aquest sistema es pugui utilitzar també per a fer consultes durant l’embaràs.
La iniciativa es va posar en marxa l’any 2009 com a prova pilot en diversos ASSIR de l’ICS de tot Catalunya i, des de final de 2012, s’ha anat estenent per tot el territori. Els primers que van incorporar les consultes telemàtiques a la seva carta de serveis van ser els ASSIR de Barcelona Ciutat, el Vallès Oriental i el Vallès Occidental.
El procediment per accedir-hi és molt senzill. Quan la usuària vol comunicar-se amb la llevadora, l’avisa a través de videoconferència. Si la llevadora està disponible, contacta en aquell moment per atendre la consulta. Si no és possible establir la connexió, la llevadora envia un missatge per pactar el moment de la videoconferència. Si ho prefereix, la usuària també pot contactar immediatament amb la llevadora que està de guàrdia. En general, els dubtes més freqüents fan referència a la lactància, el comportament del nounat i també les molèsties físiques de la mare després de donar a llum.
Les usuàries valoren el servei de forma molt positiva, ja que els evita desplaçaments i demores en la resolució de consultes. Actualment s’estan reordenant els serveis d’atenció a la salut sexual i reproductiva de la Catalunya central per anar estenent aquest nou servei a altres centres.
Un projecte emmarcat en el Pla de Salut
Aquest projecte s’insereix en la línia 3 d’actuació del Pla de salut 2011-2015 per millorar la resolució en els àmbits de relació més freqüent entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.
El Pla de salut 2011-2015 és el marc de referència per a totes les actuacions públiques en matèria de salut, en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Aquest document estratègic articula la reforma del sistema sanitari català sobre tres eixos d’acció que donen resposta a les noves necessitats socials: l’abordatge de les malalties més comunes, l’atenció integral als pacients crònics i la modernització organitzativa.