Els docents de formació especialitzada es reuneixen per debatre sobre l’oferta formativa del sistema sanitari i les preferències dels residents per escollir plaça

4Quines són les preferències dels futurs residents a l’hora d’escollir una plaça? De quina manera els centres docents presenten la seva oferta i són percebuts pels candidats? Aquestes i d’altres qüestions es debaten avui a la VIII Jornada de Formació Sanitària Especialitzada de l’Institut Català de la Salut (ICS) i la XVI Jornada de la Xarxa de Comissions de Docència de Catalunya. La trobada, reuneix més de 200 professionals relacionats amb la docència de postgrau de tot Catalunya, entre caps d’estudis, tutors, tècnics de salut i residents. Una bona oportunitat per posar en comú quin és el panorama actual de la docència sanitària en l’àmbit català i per reflexionar sobre el grau d’adequació entre l’oferta i la demanda de places.

Un dels temes que es tracten és de quina manera els residents fan la seva tria d’opcions a l’hora d’escollir centre un cop ja disposen dels resultats de l’examen d’accés. Segons la doctora Maria José Cerqueira, coordinadora de Docència de l’ICS, els futurs residents “cerquen, en funció de la seva percepció de qualitat, on creuen que tenen més oportunitats d’aprenentatge”. Un dels grans reptes en l’àmbit docent és convergir les expectatives d’aquests residents amb les dels centres docents que no sempre tenen molt ben definida la seva imatge docent. Per exposar quines són les característiques més buscades, els organitzadors han preparat una taula rodona en què residents de darrers anys valoren la seva experiència des de les seves aspiracions abans d’escollir centre fins a l’actualitat. Aquest tema també es tracta en una ponència sobre les enquestes realitzades pel Ministeri de Sanitat als professionals que han obtingut una plaça MIR. Els resultats analitzen les preferències dels nous residents i els criteris que han tingut més pes en la seva elecció.

Des de l’òptica dels centres també es parla de l’evolució de les unitats docents acreditades a Catalunya, la seva capacitat d’atracció de residents i com creuen que s’ha d’ajustar l’oferta de la demanda de places, entre d’altres qüestions.

L’ICS té 16 comissions de docència que aglutinen aproximadament la meitat de places de formació especialitzada hospitalàries i el 75% de les d’atenció primària de Catalunya. En total té en formació, amb variacions segons les necessitats de professionals, uns 2.300 residents entres les especialitats de medicina, infermeria, farmàcia, psicologia, biologia, química i física.

Hospitals Places acreditades Places ofertades  Especialitats
Vall d’Hebron 165 135 47
Bellvitge 97 81 42
Germans Trias 67 65 36
Arnau de Vilanova 40 39 27
Joan XXIII 37 35 23
Josep Trueta 37 30 24
Verge de la Cinta 11 10 9
Viladecans 1 1 1
  460 396  
Atenció Primària Places acreditades Places ofertades  Especialitats
BCN Ciutat 92 55 2
Costa Ponent 69 54 2
Metropolitana Nord 40 33 1
Catalunya Central 35 24 1
Girona 27 24 2
Tarragona 23 18 1
Lleida 22 15 1
Tortosa 12 8 1
  320 231  
Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.