Les malalties neurovasculars són el conjunt de patologies causades per l’obstrucció o ruptura de vasos sanguinis cerebrals. Són la segona causa de mort i la primera causa de discapacitat greu en l’adult a Catalunya. Cada any ingressen a Catalunya més de 15.000 persones per ictus, la patologia neurovascular més important.
En aquest sentit, els propers dies 1 al 4 d’octubre, es celebrarà a Barcelona les 7es Jornades de Patologia Neurovascular. Durant el Congrès es posarà en relleu, la importancia de l’abordatge combinat de les malformacions vasculars cerebrals per part de neurocirurgians i neuroradiòlegs. “El contrast d’informació que ofereixen totes les tècniques, tant diagnòstiques com intervencionistes, permet realitzat un abordatge de les malformacions amb el màxim de dades i informació possibles per minimitzar el risc”, explica el Dr. Andreu Gabarrós, cap de Servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i co-director de les jornades, juntament amb el Dr. Fuat Arikan de l’Hospital Vall d’Hebron.
En l’abordatge d’aquest tipus de pacients, l’Hospital Universitari de Bellvitge destaca per la creació de comitès per a l’elaboració de guies d’actuació i d’indicacions de tractament. En aquests comitès neurocirurgians i neuroradiòlegs treballen conjuntament per buscar una teràpia individualitzada per a cada pacient. Així mateix, la incorporació al quiròfan de les tècniques de monitoratge multimodal per al tractament de lesions vasculars ha permès ampliar les indicacions de tractament quirúrgic i millorar-ne significativament els resultats.
Com a novetat d’aquest any, les jornades inclouran un curs precongrés sobre anatomia venosa cerebral dirigit per la neuroradiòloga intervencionista de l’Hospital Universitari de Bellvitge M. Àngels de Miquel. “L’embriologia, és a dir, l’estudi en detall del procés de formació i el desenvolupament dels òrgans, teixits i vasos sanguinis cerebrals des de l’embrió, és clau per entendre posteriorment molts fenòmens fisiopatològics”, assegura la Dra. de Miquel. Així mateix afegeix que “la discussió col·legiada entre neurocirurgians i neuroradiòlegs és una norma habitual des de fa molts anys a l’Hospital Universitari de Bellvitge. Això s’ha vist reflectit en els índexs de curació de patologies complexes com són les malformacions arteriovenoses cerebrals que tractades conjuntament obtenen millors resultats”.
Altres temes destacats del congrés seran l’ús de nous dispositius, com ara els stents de baixa porositat, que permeten realitzar un abordatge menys invasiu i resoldre situacions que abans eren intractables amb tècniques tant diagnòstiques com intervencionistes que ens permeten abordar les malformacions amb el màxim de dades per minimitzar el risc.
A les jornades participaran ponents internacionals de prestigi, com ara el Dr. M.T. Lawton (Universitat de Califòrnia – San Francisco), el Dr. René Chapot (Alfried Krupp Krankenhaus d’Essen) i el Dr. Stephen Lownie (Western University de London, Ontario). La reunió ha estat organitzada pel Grup de Treball de Patologia Vascular de la Societat Espanyola de Neurocirurgia (SENEC), en col·laboració amb el Grup Espanyol de Neuroradiologia Intervencionista i el Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars. “La troba té com objectiu establir un espai físic amb la finalitat de debatir casos complexos d’aneurismes cerebrals, malformacions arteriovenoses, fístules arteriovenoses durals i isquèmia cerebral, on des de les diferents especialitats es podran aportar punts de vista que ens ajudaran a tots al maneig dels malalts”, afirma el Dr. Gabarrós.