Els vuit hospitals de l’ICS renoven l’acreditació de qualitat amb qualificacions excel·lents

INSTITUT CATALË DE LA SALUTEls vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova, Joan XXIII, Dr. Josep Trueta, Verge de la Cinta i Viladecans) han renovat l’acreditació de qualitat del Departament de Salut amb una puntuació superior al 92% en tots els casos. Aquests resultats són millors que els obtinguts en la darrera acreditació, realitzada l’any 2008.

L’acreditació de centres sanitaris és el procés pel qual una organització sanitària s’incorpora a un sistema de verificació externa, que avalua el nivell en què se situa l’organització en relació amb un conjunt d’estàndards de qualitat prèviament establerts. Aquesta acreditació determina el reconeixement d’un nivell de qualitat i competència superior als estàndards exigibles per a l’autorització administrativa d’un centre sanitari. La certificació és imprescindible perquè els hospitals puguin prestar serveis d’atenció sanitària pública a Catalunya.

El model actual d’acreditació d’hospitals d’aguts es basa en el Model d’excel·lència de la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM) i inclou l’avaluació de 696 estàndards considerats essencials. Per tal d’assolir l’acreditació, és necessari que l’hospital compleixi, com a mínim, el 65% dels estàndards essencials.

En aquest procés, cada centre realitza una autoavaluació interna dels estàndards definits i, posteriorment, una entitat externa independent i autoritzada pel Departament de Salut realitza una avaluació externa en què audita l’organització en relació amb el conjunt d’estàndards de qualitat establerts, a través de visites a les diferents unitats assistencials i no assistencials i d’entrevistes als professionals.

Als hospitals de l’ICS, l’autoavaluació interna i l’avaluació externa posterior s’han desenvolupat progressivament entre l’últim trimestre de 2012 i tot l’any 2013 i han comptat amb la participació i la implicació de tots els professionals dels centres. Finalment, a partir de desembre de 2013 i fins avui, la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut ha emès les resolucions definitives que atorguen les acreditacions dels centres, amb unes puntuacions excel·lents que superen el 92% dels estàndards essencials. D’acord amb aquesta puntuació, els hospitals han rebut el Certificat d’Acreditació favorable amb una vigència de tres anys.

Hospital Acreditació 2008 Acreditació 2013
Arnau de Vilanova 80,16% 92,77%
Bellvitge 81,30% 93,50%
Germans Trias 77,95% 95,50%
Joan XXIII 78,29% 98,54%
Josep Trueta 86,23% 94,81%
Vall d’Hebron 85,60% 97,27%
Verge de la Cinta 89,79% 96,39%
Viladecans 73,09% 97,52% (provisional)

A partir dels resultats obtinguts i amb l’objectiu d’assolir els estàndards que han quedat pendents de compliment i continuar treballant per mantenir la situació d’excel·lència assolida. els centres han elaborat plans de millora que s’han començat a desenvolupar durant el 2014 i es completaran al llarg dels pròxims tres anys.

El procés d’acreditació suposa per als hospitals de l’ICS el reconeixement del seu alt nivell de qualitat i competència, alhora que una eina eficaç que impulsa d’una manera progressiva i objectivable la millora contínua de la qualitat dels serveis oferts als pacients.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.