Les institucions Gustave Roussy Cancer Campus Grand Paris (Villejuif, França), Cambridge Cancer Centre (Cambridge, Regne Unit), Karolinska Institute (Estocolm, Suècia), Netherlands Cancer Institute – NKI (Amsterdam, Països Baixos), Institut d’Oncologia Vall d’Hebron – VHIO (Barcelona, Espanya) i National Center for Tumor Diseases – DKFZ-NCT (Heidelberg, Alemanya) han unit esforços per crear Cancer Core Europe.
El tractament òptim del càncer roman un dels principals reptes mèdics al món degut a l’alta diversitat en l’espectre de mutacions en cada pacient oncològic. Per afrontar aquest problema, és necessari avançar en la integració dels programes oncològics i realitzar-los a gran escala. Per tant, la recerca oncològica europea necessita una iniciativa transformadora conforme a la qual col·laborarà un consorci global de centres oncològics d’excel·lència tot centrant-se en el procés continu de tractament i recerca oncològics.
Per complir aquest objectiu, els sis centres europeus d’excel·lència en recerca oncològica han pres la decisió conjunta de crear Cancer Core Europe com a consorci de treball.
Abstract on http://dx.doi.org/10.1016/j.ejca.2014.07.025
La creació d’un únic “hospital electrònic” virtual
Els requisits previs per a programes conjunts de recerca clínica i traslacional són molt exigents. Requereixen una plataforma traslacional potent que integri tots els arxius dels pacients mitjançant un software comú que agrupi les bases de dades de cadascun dels centres; laboratoris clínics per a la determinació del perfil molecular, compatibles entre si, y amb una sòlida base de biologia computacional en desenvolupament; proves d’imatge moleculars i funcionals estandarditzades; processos estandard acordats mútuament per a l’obtenció, emmagatzematge i processament de biòpsies de teixits i líquids, per a diagnòstic molecular, disciplines “-òmiques”, genètica funcional, immunomonitorització; i uns criteris de recollida de dades i emmagatzematge que facilitin obtenir sèries de dades completament longitudinals.
“El consorci Cancer Core Europe representa un pas endavant significatiu per aprofitar, emmagatzemar i compartir millor una quantitat aclaparadora de dades generades a través de les disciplines “-òmiques” de la oncologia, els assajos clínics i la ciència i medicina oncològiques. Gràcies a la tasca de sis centres oncològics líders a Europa, no hi ha dubte que la concentració i l’intercanvi d’experiència, els resultats de recerca, les dades de pacients, els processos i les plataformes comunes capacitaran els investigadors i clínics per explotar ràpidament aquest potencial de coneixements biològics i dades clíniques per al benefici directe dels pacients”, observa Josep Tabernero, Director de l’Institut d’Oncologia Vall d´Hebron (VHIO).
Una massa crítica d’activitat per a la integració satisfactòria de tota la informació, la recerca clínica i els resultats en l’àrea de l’oncologia.
En base als excel·lents historials dels sis participants en aquestes àrees, Cancer Core Europe podrà donar suport a tot l’espectre de recerca necessari per centrar-se en el procés continu de tractament i recerca oncològics. Cancer Core Europe també constitueix un entorn exclusiu per a la formació de nous talents amb molt de futur en oncologia clínica i traslacional innovadora.
Cada any, al consorci Cancer Core Europe es visita uns 60.000 pacients a qui s’ha diagnosticat càncer, s’administren 300.000 tractaments oncològics i aproximadament es realitza 1.000.000 de visites ambulatòries. En aquests sis centres oncològics s’estan realitzant més de 1.500 assajos clínics cada any. Junt amb les virtuts en recerca oncològica bàsica i traslacional, això representa una massa crítica única d’activitat que, una vegada s’harmonitzi satisfactòriament com una sola estructura de recerca clínica operativa, representarà i aprofitarà una força de gran importància en la recerca oncològica europea.
La signatura de l’acord per al consorci Cancer Core Europe va tenir lloc el juliol a París, amb la presència de tots el representants de llurs institucions: Alexander Eggermont (Gustave Roussy), Carlos Caldas (Cambridge), Ulrik Ringborg (Karolinska), René Medema (NKI), Josep Tabernero (VHIO) i Otmar Wiestler (DKFZ-NCT). Tots els detalls de la creació del consorci Cancer Core Europe es facilitaran aquesta tarda durant la roda de premsa.
Obtingueu més informació sobre els sis participants al consorci Cancer Core Europe:
. Gustave Roussy: www.gustaveroussy.fr
. Cambridge Cancer Centre: www.cambridgecancercentre.org.uk
. Karolinska Institutet: www.ki.se
. Netherlands Cancer Institute: www.nki.nl
. Vall d’Hebron Institute of Oncology: www.vhio.net
. DKFZ-NCT: www.dkfz.de