Identificat un patró molecular útil per predir la reaparició d’ictus

2014_09_18_TIA-Metabolomics team (2)

D’esquerra a dreta: Dr. Purroy, Dr. Cambray, Dra. Jové, Dr. Portero-Otín, Dra. Benabdelhak i Dr. Pamplona.

Un equip de científics liderat per l’investigador Francesc Purroy, del grup de Neurociències Clíniques de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), metge especialista a la Unitat d’Ictus de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i professor de la Universitat de Lleida (UdL), i per Manel Portero-Otín, del grup de Fisiopatologia Metabòlica i professor a la UdL, ha trobat un conjunt de molècules en el plasma de pacients que han patit un atac isquèmic transitori (AIT), que permet establir quins d’aquests pacients tenen més risc de patir un ictus definitiu, tant a curt com a llarg termini.

Els infarts cerebrals o ictus es produeixen per l’oclusió de les artèries que irriguen el cervell. Se sap que tenir aterosclerosi en grans artèries, com les artèries caròtides o les artèries intracranials, és el principal factor de risc de patir un ictus. Malgrat que s’han descrit possibles biomarcadors en sang (la proteïna C reactiva, la copeptina i una lipoproteïna, entre d’altres) que permetien conèixer amb més o menys encert el pronòstic d’un pacient amb AIT, actualment els especialistes no disposen d’indicadors fiables per al seguiment dels pacients amb una analítica sanguínia rutinària.

En aquest estudi realitzat per científics de Lleida, en col·laboració amb la investigadora Mariona Jové al capdavant del Servei de Metabolòmica de l’IRBLleida, s’ha analitzat la composició de la sang de 293 pacients de l’HUAV que havien tingut un AIT. El resultat ha estat la descoberta d’un patró de molècules complex que diferencia aquells pacients que tenen més probabilitats de tenir un ictus dels que no en tenen tantes. En aquest conjunt de compostos s’han pogut identificar tres biomarcadors concrets, la lisofosfatidilcolina (16:0) i la lisofosfatidilcolina (20:0) que faciliten fer aquesta previsió de l’evolució clínica dels pacients amb un 65% d’exactitud, i la lisofosfatidilcolina (22:6), que s’associa a l’existència d’aterosclerosi. Els resultats han estat acceptats per publicar-se en breu a la revista internacional Neurology.

L’aportació econòmica a la recerca 

En aquesta la recerca hi han participat investigadors del grup d’investigació de Fisiopatologia Metabòlica – NUTREN (TECNIO) i investigadors del grup Neurociències Clíniques d’IRBLleida. Els investigadors han comptat amb diverses fonts de finançament de la Generalitat de Catalunya (2009SGR735), de l’Instituto de Salud Carlos III (FIS 11-02033) i també de les donacions de molts particulars a través de la Fundació Marató de TV3 de l’any 2010 (95/C/2011), dedicada a les lesions medul·lars i cerebrals adquirides.

L’atac isquèmic transitori i l’ictus

Aproximadament un 20% dels pacients d’ictus han sofert amb anterioritat algun avís en forma d’AIT. Aquests advertiments són estudiats pels metges especialistes amb la finalitat de prevenir futurs infarts cerebrals que provoquen alteració de la parla, impossibilitat de caminar, alteració dels sentits de la vista, entre altres.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.