L’estudi, que s’ha publicat a la revista Plos One, arriba a conclusions importants. En primer lloc, s’ha pogut observar que les estimacions de la prevalença sobre multimorbiditat varien força entre els estudis, del 15% al 95%. En segon lloc, també hi ha una gran variació en els criteris de selecció de les mostres. En canvi, s’ha vist que en tots els estudis la presència de multimorbiditat s’ha associat sempre a factors com ara: l’edat (com més gran és la persona, més patologies presenta), el sexe femení, el nivell econòmic baix i la presència de problemes de salut mental.
A partir d’aquesta revisió, el doctor Valderas, investigador de l’IDIAP, considera que “ara coneixem que la prevalença de més d’una condició de salut és habitual en les persones més grans de 65 anys, però també que és un problema cada cop més freqüent en les més joves. Davant d’això, cal demanar als polítics que posin en marxa programes enfocats a orientar l’atenció mèdica a la persona de manera integral, com a individu dins d’una comunitat, i no en programes focalitzats a malalties concretes”.
Així mateix, la doctora Concepció Violan, gerent de l’IDIAP i autora de la revisió, explica que “en aquesta revisió bibliogràfica, malgrat les variacions en els estudis observats, hem constatat una càrrega superior de la multimorbiditat en les dones, així com altres factors determinants com el nivell econòmic baix o la presència de malaltia mental. Això ens dóna informació per millorar la pràctica actual, que cal centrar en la prevenció de riscos comuns i en l’orientació del tractament cap a la millora de les limitacions funcionals.” I afegeix: “veiem que els pacients amb multimorbiditat necessiten una atenció coordinada i contínua”.
A partir de la revisió bibliogràfica, els autors també consideren que “és necessària més investigació sobre l’associació entre multimorbiditat i factors de risc que hi estan relacionats, com són el tabaquisme o la dieta”.
La multimorbiditat
La multimorbiditat es defineix com la coexistència de dues o més malalties en una sola persona. Es relaciona també amb un ús més sovintejat dels serveis sanitaris, de manera que les persones que tenen multimorbiditat es visiten una mitjana d’unes vuit vegades durant l’any, en contraposició amb l’única visita anual que fan els pacients que no en tenen.
Podeu consultar l’estudi en aquest enllaç de la revista Plos One