Vall d’Hebron assenta les bases internacionals en el maneig de les infeccions respiratòries en pacients crítics

jordi_relloJordi Rello, cap del grup d’Investigació Clínica i Innovació en la Pneumònia i la Sèpsia al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i cap del Servei de Medicina Intensiva a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha fixat les bases d’un nou model per guiar el maneig dels pacients ingressats a la UCI que han desenvolupat infeccions respiratòries associades a la ventilació mecànica. Les conclusions de l’estudi les ha publicat al The Lancet Respiratory Medicine i les ha presentat recentment al Congrés Europeu de Malalties Respiratòries, celebrat a Munic, Alemanya.

L’investigador del VHIR i del Centro de Investigación en Red de Enfermedades Respiratorias (CIBERES), juntament amb un investigador de l’Hospital de Clinicas de Porto Alegre, a Brasil, i un investigador de Brisbane, a Austràlia, ha revisat prop d’un miler d’articles publicats en la darrera dècada sobre la pneumònia i la tranqueobronquitis causades per la ventilació mecànica rebuda a la UCI. Gràcies a aquesta base, el Dr. Rello assegura que “l’estudi estableix un nou paradigma amb els avenços dels darrers 10 anys que ha de guiar el nou maneig d’aquests malalts en els propers 5 o 10 anys”.

La infecció de les vies respiratòries és la principal causa d’administració d’antibiòtics a la UCI i acostuma a presentar-se en forma de sèpsia severa o shock sèptic en pacients que reben ventilació mecànica. L’estudi revela que prop del 30 per cent d’aquestes infeccions evolucionen en pneumònia i un 70 per cent en traqueobronquitis, però constata que la seva diferenciació és molt dificultosa perquè depèn de moltes variables.

Aquesta entrada ha esta publicada en Notícia. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.