Cardiòlegs pediàtrics de Vall d’Hebron implanten amb èxit un nou dispositiu a un nadó que va néixer amb una alteració greu del cor

140825_nou_dispositiu_cardio_ped_10CEn Walild va nàixer amb una alteració greu del cor detectada durant l’embaràs per la Unitat de Cardiologia Fetal de l’Àrea Maternoinfantil de Vall d’Hebron, que consistia en la presència d’un defecte a la paret que separa les dues aurícules del cor. Aquesta alteració li provocava una sobrecàrrega molt important al cor i als pulmons, i feia que en Walid tingués dificultats per respirar i hagués de romandre ingressat a Unitat de Cures Intensives de l’Hospital.

Malgrat el tractament mèdic, en Walid no va millorar i a l’edat de 5 mesos es va decidir oferir-li una nova tècnica de tractament que consistia en la implantació d’un nou dispositiu mitjançant un cateterisme cardíac, sense haver de recórrer a la cirurgia a cor obert. Aquest nou dispositiu té un disseny molt innovador perquè conté molt poc metall en la seva estructura i està recobert d’un material especial que el fa molt flexible, comparat amb els altres dispositius actuals, cosa que permet poder utilitzar-lo en pacients molt petits.

El procediment es va realitzar a la Sala Cellex, una sala híbrida de darrera generació donada per la Fundación Cellex, que funciona com a quiròfan i sala d’hemodinàmica, i que permet abordar alhora i de forma multidisciplinària el tractament de les lesions cardíaques complexes amb tècniques quirúrgiques mínimament invasives. La intervenció, la va realitzar el Dr. Pedro Betrián, cardiòleg pediàtric especialista en hemodinàmica, amb el suport del personal infermer i dels professionals del Servei de Cardiologia. Pocs minuts després de la intervenció ja es va observar una millora del funcionament del seu cor i cinc dies més tard, el nen va rebre l’alta hospitalària. En els controls posteriors realitzats per l’equip de Cardiologia Pediàtrica, s’ha constatat que el seu cor ha recuperat la seva funció normal. Actualment, en Walild, que ja té més d’un any, es troba molt bé i s’ha suspès tota la medicació que necessitava.

“El cas d’en Walild és excepcional perquè es tracta del pacient més jove a tot el món a qui s’ha realitzat aquesta nova intervenció amb aquest dispositiu. El fet obre la porta a poder usar-lo en aquest grup de pacients especialment delicats i oferir-los així una alternativa a l’ús de dispositius convencionals més rígids, o haver de recórrer a la cirurgia cardíaca a cor obert” comenta el Dr. Ferran Rosés, cap de Servei de Cardiologia Pediàtrica de l’Àrea Maternoinfantil de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Un procediment infreqüent en pacients menors d’un any

Tot i que el tancament de comunicacions interauriculars mitjançant altres dispositius forma part de la pràctica habitual en els serveis de cardiologia pediàtrica, generalment es produeixe en infants d’edats més elevades.

La disponibilitat de nous dispositius implantables per cateterisme, fruit de la recerca i desenvolupament tecnològics, permet oferir a aquests pacients una solució a la seva cardiopatia congènita amb un risc de complicacions molt menor i una ràpida recuperació.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.