Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias atenen 450 casos complexos d’ictus des de la creació d’una guàrdia única

Cateterisme ictusLa posada en marxa d’una guàrdia compartida entre els hospitals Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias, el mes de novembre de 2012, ha fet possible avaluar en poc més d’un any i mig 450 casos complexos d’ictus, dels quals 238 s’han tractat mitjançant cateterisme. Els tres centres terciaris de l’ICS comparteixen professionals, que estan de guàrdia les 24 hores del dia, tots els dies de l’any, per poder atendre de manera immediata els pacients amb sospita d’infart cerebral (ictus isquèmic).

 Els tres hospitals disposen d’unitats de semicrítics per atendre accidents vasculars cerebrals i de sales d’angiografia que permeten tractar de manera immediata els ictus isquèmics mitjançant la introducció de catèters que permeten desobstruir les artèries cerebrals danyades.

 Gràcies a aquest sistema, dos neuroradiòlegs intervencionistes i dos neuròlegs experts en malalties vasculars cerebrals estan de guàrdia per poder atendre els pacients amb ictus isquèmics aguts en qualsevol d’aquests centres. La particularitat del servei és que, si és necessari, els professionals es desplacen allà on es troba el pacient i li fan un tractament d’alta especialització, com el cateterisme de les artèries cerebrals i l’extracció del coàgul, que es practica en el 15% dels malalts amb infart cerebral.

Juntament amb els centres d’alta especialització, la resta d’hospitals de referència de l’ICS (Arnau de Vilanova de Lleida, Josep Trueta de Girona, Joan XXIII de Tarragona i Verge de la Cinta de Tortosa) tenen unitats que són referents per a una trentena d’hospitals comarcals de les seves àrees d’influència i cobreixen les necessitats assistencials del 70% de la població de Catalunya.

A més, des del mes de març de 2013, els especialistes de Vall d’Hebron, Bellvitge i Germans Trias treballen de manera coordinada amb la resta d’hospitals de l’ICS i amb els hospitals comarcals, tant en a la derivació de pacients com en l’assistència al servei de teleictus. Aquest sistema ja ha permès fer l’avaluació d’un total de 464 malalts mitjançant videoconferència i decidir la millor opció terapèutica per als pacients.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.