Els primers resultats del nou programa d’atenció a la cronicitat de l’àrea Metropolitana Sud de l’ICS demostren una reducció dels ingressos urgents

Hospital de Bellvitge

Hospital de Bellvitge

Les malalties cròniques causen disfuncions en òrgans i sistemes, cosa que provoca limitacions físiques i psíquiques progressives que dificulten la realització d’activitats bàsiques de la vida diària.  En aquest sentit, durant el primer any de la posada en marxa del nou dispositiu d’atenció urgent als pacients crònics complexos, l’Hospital de Viladecans ha aconseguit reduir més d’un 3% d’ingressos urgents de pacients crònics complexos i abaixar en més d’un 5% la seva estada mitjana. “Són dades molt alentidores, ja que mostren que amb el nou programa es realitza un abordatge més efectiu per evitar que aquest tipus de pacients arribin a situacions d’urgència”, explica el Dr. Josep Closas, cap de secció del Servei de Medicina Interna de l’Hospital de Viladecans.

 Des de fa un any, s’està realitzant un nou abordatge del pacient crònic complex en el territori del Delta del Llobregat a partir d’un programa que té com a objectiu establir nous mecanismes de coordinació entre l’atenció primària i els hospitals per tal de ser el màxim d’eficients en el tractament d’aquests pacients. “El pacient crònic complex presenta descompensacions, ingressos i processos de pèrdua de capacitat funcional que poden ser evitables. En aquestes persones són molt habituals les situacions de crisi o necessitats de cures continuades, per això s’ha creat un programa que dóna resposta de manera individualitzada tenint en compte cada de cas i situació”, explica la Dra. Mercè Liras, responsable de la Unitat Funcional d’Atenció a la Cronicitat i Complexitat del Servei d’Atenció Primària Delta del Llobregat.

 El 5% de la població espanyola actual és diagnosticada com a pacient crònic complex i es calcula que, fins a la seva mort, els homes viuran una mitjana de set anys amb dependència i, en el cas de les dones, en viuran onze. El nou programa promou l’hospitalització a domicili, sempre que sigui adient, perquè el pacient pugui estar en un entorn favorable i guanyi qualitat de vida. És destacable el rol de la infermera ‘gestora de casos’, una figura clau que rep tota la informació de cada pacient i en fa un seguiment exhaustiu.

 Així mateix, en l’àmbit de l’atenció primària, s’ha constituït un nou servei d’atenció urgent a domicili del pacient crònic complex (SEVIAC), format per equips especialitzats en atenció a la cronicitat, el qual garanteix la continuïtat assistencial del pacient en el seu domicili durant les hores en què els equips d’atenció primària o d’hospitalització domiciliària no estan en funcionament (de 20:00 a 8:00 hores, caps de setmana i festius). Aquest dispositiu no només realitza atenció integral al pacient al domicili, sinó que dóna suport al cuidador i respon a qualsevol dubte existent a través del telèfon.

 A l’Hospital Universitari de Bellvitge l’abordatge d’aquests pacients es realitza a través del Programa PREALT. Es coordinen assistencialment els proveïdors del territori que presten atenció als pacients crònics complexos i fràgils amb el desenvolupament de nous rols professionals. També, s’afavoreix el desenvolupament d’iniciatives territorials que ofereixen serveis assistencials integrals basats en els recursos existents, com és el cas del futur hospital de dia que atendrà pacients procedents del Servei d’Urgències per integrar-los en el circuit del pacient crònic complex. A més, l’Hospital de Viladecans i l’Hospital Universitari de Bellvitge fan reunions setmanals amb els especialistes implicats en la malaltia, així com amb els d’atenció primària, per tal de posar en comú els aspectes terapèutics i social més adients per a cada pacient. Així, s’aconsegueix una visió clínica integral, terapèutica i social que permet marcar pautes individualitzades d’actuació tant en l’àmbit de la medicina primària com l’hospitalària.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.