En relació amb la informació publicada als diaris El Confidencial i El País, sobre les presumptes irregularitats i mala praxi al Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital de Bellvitge, la Gerència del centre vol fer les següents consideracions:
Tota l’activitat assistencial del Servei de Radiodiagnòstic de l’Hospital està realitzada per professionals, facultatius, infermers i tècnics, amb formació i experiència acreditada. Les proves es realitzen per petició facultativa i segons els protocols establerts, consensuats entre els professionals i específics per a cadascuna de les tipologies de proves. Tota l’activitat assistencial de l’Hospital queda registrada a la història clínica electrònica, regida per un sistema de permisos d’accés a la informació dels malalts, que varia en funció del perfil dels professionals, i qualsevol anotació queda registrada. Aquesta traçabilitat garanteix la seguretat i la confidencialitat de la informació dels pacients. És important destacar també que només el mateix professional mèdic que fa un informe o anotació a la història clínica pot modificar el seu contingut, tant si detecta algun error com si cal afegir-hi alguna informació rellevant lligada al procés assistencial, durant les primeres 24 hores. Per tant, reafirmem que no es pot modificar la història clínica d’un pacient i que, com a mesura de seguretat, el programa informàtic que dóna suport a la història clínica està dissenyat per tal que no sigui possible la modificació passades les 24 hores de qualsevol anotació.
Només els professionals mèdics tenen la capacitat d’exercir com a tals a la història clínica dels pacients. Els professionals d’infermeria i tècnics utilitzen un sistema d’informació diferent, en concret, el Gacela Care. D’aquesta forma, queda garantida la no convergència ni confussió de funcions entre els diferents professionals que intervenen en el procés assistencial d’un pacient. Per això és impossible que un professional no mèdic pugui realitzar informes ni informar sobre el resultat de qualsevol prova lligada a un pacient. Igualment, només un professional mèdic pot sol·licitar una prova. El motiu pel qual es sol·licita no pot estar subjecte a opinions de professionals no mèdics ja que aquests no tenen ni els coneixements, ni la capacitat d’interpretar-ne el motiu, ni la responsabilitat clínica.
Els protocols d’angio-TC cerebrals del Servei de Radiologia de l’Hospital, que inclouen els rangs de quantitat de contrast recomanables, no s’han modificat. Qualsevol actuació assistencial relacionada amb aquests protocols sempre ha estat per ordre expressa d’un metge que, alhora, actúa d’acord amb el responsable mèdic de la secció o del servei de radiologia. En aquest sentit, l’Hospital no ha comès cap irregularitat en la seva praxi assistencial. No obstant, d’acord amb les Autoritats Sanitàries i seguint el procés habitual davant aquest tipus de denúncies, la Direcció de l’Hospital ha obert un expedient informatiu per recopilar tota la informació veraç possible i per tal d’aclarir els fets. Mentre aquest expedient està en curs no es pot proporcionar informació sobre el seu contingut. Per tant, fins a la finalització d’aquest expedient, no es podrà fer difusió ni del contingut informatiu ni de les accions que se’n derivin, si s’escauen.
Pel que fa a la situació laboral dels professionals de l’Hospital de Bellvitge, actualment, el 92% de les contractacions són estables (propietaris o interins), i del 8% restant, gairebé la meitat són contractes superiors als dos mesos de durada. Les contractacions de personal estan regulades pel Pacte de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat. Aquest pacte regula que un 40% de la puntuació sigui la nota en l’última oposició, un altre 40% els mèrits (formació, docència, investigació…) i un 20% les avaluacions realitzades pels responsables. Aquesta puntuació determina una posició a la Borsa de Treball i, per tant, la possibilitat d’accés a una contractació temporal. En el cas concret de la figura d’infermer expert en intervencionisme vascular, els professionals han d’acreditar una experiència prèvia de tres mesos en funcions similars o bé haver realitzat el postgrau en intervencionisme vascular perquè puguin ser contractats per exercir aquesta funció.