La vaporització amb làser avançada permet tractar les hipertròfies benignes de pròstata més grans de manera ambulatòria

Foto2La hipertròfia benigna de pròstata és l’augment de la grandària de la glàndula prostàtica produït per un increment de nivells de testosterona, encara que altres factors també poden predisposar al desenvolupament de la malaltia. Aquest creixement progressiu afecta la uretra i provoca diferents símptomes relacionats amb la micció, com són la incontinència, la retenció o la infecció urinària. La patologia prostàtica benigna és la malaltia més freqüent en homes de més de 65 anys.

Ara fa tres anys, l’Hospital Universitari de Bellvitge va ser un dels primers hospitals de Catalunya a incorporar la vaporització prostàtica amb làser avançada, una tècnica més sofisticada que les anteriors que permet tractar pacients amb hipertròfies benignes de pròstata més grans de manera ambulatòria. “La vaporització prostàtica amb làser és una tècnica mínimament invasiva que es realitza en aquells pacients candidats per tal de no haver-los de practicar una cirurgia oberta o transuretral. Amb aquest dispositiu d’última generació, que arriba a una potència de 180 watts quan l’anterior era de 80 watts, aconseguim tractar la hipertròfia benigna de pròstata i que el pacient pugui marxar al seu domicili el mateix dia de la intervenció”, explica el Dr. Narcís Camps Lloveras, metge especialista del Servei d’Urologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

En l’actualitat, el 50% de pacients de l’hospital amb patologia prostàtica benigna són tractats amb aquest tipus d’intervenció, dada que ha augmentat, ja que amb aquest dispositiu és possible arribar a tractar pròstates d’una grandària més gran. A més, la tècnica permet operar pacients sota tractament farmacològic antiagregant que no pot ser suspès, situació que abans impedia la intervenció quirúrgica.

Un dels avenços més importants d’aquesta tècnica és la capacitat de coagular els vasos sanguinis mentre s’elimina el teixit. Així, s’aconsegueix evitar el sagnat durant la intervenció i disminuir al màxim el risc de patir complicacions hemorràgiques. “Un dels problemes principals de la cirurgia prostàtica és el risc a patir una hemorràgia. Fins ara, amb la utilització d’aquesta tècnica no hem tingut cap hemorràgia que hagi requerit transfusió de sang”, indica el Dr. Camps.

La vaporització prostàtica amb làser conVaporització prostàtica amb làser avançada a l’Hospital Universitari de Bellvitgesisteix a introduir una fibra làser a través del conducte de l’orina fins arribar a la uretra prostàtica per tal de vaporitzar el teixit benigne i eliminar-lo. L’augment d’energia del nou dispositiu permet una vaporització més ràpida amb una major capacitat de coagulació.

Tots aquests avenços fan possible que el pacient pugui tornar al seu domicili el mateix dia de la intervenció. Sense hemorràgia ni infecció d’orina, complicacions que poden derivar de la intervenció i es detecten de manera immediata, la persona pot abandonar l’hospital a les poques hores amb total seguretat. Durant els dies següents, es fa un seguiment fins que es treu la sonda, i un control rutinari durant els 6-12 mesos posteriors. Gràcies al tractament mínimament invasiu, la recuperació és més ràpida i el pacient guanya qualitat de vida en un curt termini de temps.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.