L’IRBLleida participa en un projecte europeu per evitar la pèrdua de coneixements entre generacions

Investigadors del Grup de Recerca en Cures de Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), de l’Hospital Santa Maria de Lleida (HSM) i de la Universitat de Lleida (UdL) participen en un projecte d’àmbit europeu d’aplicació de noves tecnologies per abordar un dels principals problemes del salt generacional: la pèrdua de coneixement potenciada per la falta de transmissió d’experiències entre les generacions més grans i les més joves.

Grup de Recerca en Cures de Salut, de l'IRBLleida

Membres de GRECS participants del projecte ANIMATE: D’esquerra a dreta: Joan Blanco, Olga Malas, Jordi Martínez, Eva Barallat, Montserrat Gea, Josep Maria Martínez i Jordi Ballesté. Foto: GRECS/IRBLleida

El projecte, anomenat ANIMATE (sigles en anglès de intergenerAtioNal communIty for coMpAny knowledge TransfEr), fomentarà la idea de contractar treballadors amb experiència i inactius, per educar els seus empleats i donar suport als projectes de l’empresa. Desenvoluparan una plataforma web intuïtiva i fàcilment navegable que posarà en contacte diverses companyies de diferents localitats i permetrà l’accés a tot tipus d’usuaris. A més, estarà enfocada en l’intercanvi de coneixements i experiències de treballadors entre empreses.

D’acord amb la seva línia de recerca en aprenentatge intergeneracional i envelliment actiu i saludable, els investigadors de l’IRBLleida-HSM duran a terme els estudis en fase pilot de la plataforma, avaluant la seva utilitat en els usuaris finals com és la gent gran i els treballadors més joves. Les proves pilot de la plataforma ANIMATE començaran el proper mes de setembre i es faran en un grup de 100 persones, amb edats compreses entre 50-65 anys i jubilades de les unitats d’hospitalització, atenció primària i sòciosanitària de l’HSM. La intenció és que aquests usuaris finals puguin aportar millores en temps real a la construcció de la plataforma a través dels seus comentaris i impressions.

Per aquest desenvolupament de 3 anys, el projecte costarà uns 2 milions d’euros, dels quals la meitat són aportats per les empreses que participen al projecte i 1,05 milions d’euros són aportats pel programa d’ajuts europeu Ambient Assisted Living (AAL) del 7è Programa Marc. Els investigadors del GRECS de l’IRBLleida-HSM disposaran de 72.000 euros aportats per l’Instituto de Salud Carlos III per fer les proves dels prototips de la plataforma amb la gent gran a Lleida.

El programa europeu Ambient Assisted Living

ANIMATE és un projecte finançat pel programa europeu AAL, de col·laboració público-privada. Aquest programa té per finalitat millorar la qualitat de vida de la gent gran a través del desenvolupament i la utilització de solucions innovadores sostenibles basades en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) que realment responguin a les seves necessitats.

El grup de recerca de Cures de Salut

És un grup de recerca multidisciplinar format per infermeres, fisioterapeutes i altres professionals de la salut, tant de la Facultat d’Infermeria  de la Universitat de Lleida, com de la pràctica clínica (Hospital Santa Maria, de l’empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris, i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l’atenció primària de Lleida, de l’Institut Català de la Salut). Les principals línies de recerca del GRECS són l’envelliment actiu i saludable, l’aprenentatge intergeneracional, les cures de salut i l’atenció primària. El grup participa en diferents iniciatives de recerca nacional i internacionals, a més d’oferir formació en altres àmbits de la recerca.

Vegeu la notícia sobre el Projecte ANIMATE al web de l’IRBLleida.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.