Un estudi del grup de Malalties Infeccioses del VHIR rep el premi Emanuel Wolinsky

Investigadors del VHIR que han rebut el premi Emanuel Wolinsky

D’esquerra a dreta els investigadors del VHIR Joan Gavaldà, Nuria Fernández-Hidalgo i Benito Almirante

Els editors de la revista internacional més prestigiosa de l’àmbit de les malalties infeccioses, la Clinical Infectious Diseases, han seleccionat un estudi coordinat pel grup de Malalties Infeccioses del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), per rebre l’anomenat Emanuel Wolinsky Award corresponent a l’any 2013. Aquesta distinció està reservada per destacar l’estudi clínic de major excel·lència publicat a la revista durant l’any passat.

La investigació, titulada “Ampicillin Plus Ceftriaxone is As Effective as Ampicillin Plus Gentamicin for Treating Enterococcus faecalis Infective Endocarditis (EFIE)”, es va realitzar a l’entorn de la Red Española de Investigación en Patología Infecciosa (REIPI), amb la participació de 17 hospitals espanyols i un d’italià.

En aquest estudi de tipus observacional, no aleatoritzat i multicèntric, els investigadors van demostrar que una nova pauta antimicrobiana, constituïda per l’associació d’ampicil·lina i ceftriaxona, era de similar eficàcia que la pauta estàndard d’ampicil·lina més gentamicina per a la terapèutica de l’endocarditis enterocòcica. La nova pauta ofereix com a grans avantatges, respecte a l’anterior, la pràctica absència de toxicitat a nivell renal i l’eficàcia per al tractament de les infeccions causades per soques amb resistència d’alt grau als aminoglucòsids.

Els editors de la revista remarquen en la seva decisió que “aquest ambiciós estudi ofereix dades clíniques de gran utilitat en un camp en el qual la informació és escassa i les alternatives terapèutiques són molt limitades”. Així mateix, destaquen que “s’afegeixen dades molt importants al paradigma del tractament de l’endocarditis enterocòcica i s’obre la porta per a la realització d’assaigs clínics en el futur”.

Els investigadors del VHIR recolliran el premi el 6 d’octubre en una cerimònia de la Infectious Diseases Society of America (IDSA)a Philadelphia, als Estats Units. Fins ara, cap article escrit íntegrament per investigadors espanyols havia obtingut aquest premi, dotat amb 1.000 euros.

Vegeu la notícia sobre la concessió del Premi Emanuel Wolinsky a investigadors de Vall d’Hebron, al web del VHIR.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.