Una tesi doctoral de l’IRBLleida sobre la invasivitat dels tumors i la metàstasi guanya la beca Alicia Cuello de Merigó

L'investigador premiat, Noel Pérez, amb el president de la Fundació Alicia Cuello de Merigó, Lluís Qui.

L’investigador premiat, Noel Pérez, amb el president de la Fundació Alicia Cuello de Merigó, Lluís Qui.

El projecte de recerca sobre la importància de la proteïna ciclina D1 en les propietats malignes de les cèl·lules tumorals, com són la capacitat invasiva i de fer metàstasi, ha estat el projecte guanyador de l’edició 2014 de la Beca Alicia Cuello de Merigó (ACM). La proposta presentada per l’investigador Eloi Garí del grup de Cicle Cel·lular De l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i docent a la Universitat de Lleida (UdL) ha estat la més ben puntuada en l’avaluació científica.

A la convocatòria d’ajuts es van presentar sis propostes de recerca diferents de gran qualitat. Els projectes van ser enviats a dos avaluadors científics externs independents, amb experiència en avaluació de projectes. Durant el matí del dia 30 de juliol, el grup de recerca i l’investigador predoctoral van ser personalment informats pel director de la Fundació ACM, Lluís Qui, i del Director d’IRBLleida, Xavier Matias-Guiu.

L’investigador Noel Pérez treballarà en el projecte de l’equip del Dr. Garí durant un parell d’anys prorrogables fins a quatre i es podrà dedicar a completar la seva tesi doctoral sobre la ciclina D1. Aquesta proteïna es troba en grans quantitats en les cèl·lules canceroses que s’activen per començar a envair altres teixits i fer metàstasi. No obstant, els mecanismes moleculars específics com, per exemple, les proteïnes amb què interacciona per desencadenar aquests processos en el càncer són encara desconeguts. La tesi intentarà esbrinar el comportament molecular de la ciclina D1, amb l’ajuda d’una gran varietat de tècniques i col·laboracions científiques amb diferents grups de recerca d’IRBLleida.

Col·laboració estreta amb IRBLleida

La Fundació Alícia Cuello de Merigó és una fundació sense ànim de lucre. Tal i com consta en els seus estatuts, una de les seves finalitats és el recolzament de l’activitat investigadora en l’àmbit de càncer i malalties cardiovasculars, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida i prevenir les malalties de les persones.

Durant els darrers anys, la Fundació ha finançat diversos projectes duts a terme per investigadors predoctorals de l’IRBLleida, sempre d’acord amb els seus fins fundacionals. Per exemple, s’han finançat projectes relacionats amb el paper dels gens Sprouty en el desenvolupament de tumors, l’estudi de gens involucrats en el pronòstic al càncer de tiroides, o l’estudi de nous tractaments moleculars en models in vitro i models animals de càncer d’endometri. Aquests estudis han donat lloc a moltes publicacions científiques que no haguessin estat possibles sense la col·laboració de la Fundació.

Vegeu la notícia sobre el lliurament de la beca Alícia Cuello de Merigó al web de l’IRBLleida.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.