Rècord de trasplantaments de pulmó a Catalunya

Hospital Vall d'Hebron

Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que realitza trasplantaments pulmonars.

Els mesos de maig i juny, s’han realitzat a Catalunya 24 trasplantaments de pulmó (12 cada mes), el que suposa una xifra rècord que evidencia que el Programa de Trasplantament Pulmonar, que es realitza a l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, és un dels millors del món.

El Programa Català de Trasplantament és el degà a l’Estat espanyol, amb 780 pacients trasplantats des del seu inici l’any 1990. En aquests anys, l’activitat i la qualitat de les intervencions han anat augmentant fins a situar-lo com un dels 4 programes de referència al món. Actualment, si un pacient a Catalunya necessita un trasplantament de pulmó, té més d’un 95% de possibilitats de rebre’l. I això és possible gràcies a una important activitat que ha assolit xifres rècord durant els mesos de maig i juny, quan es van realitzar 24 intervencions (12 cada mes). A més, els resultats d’aquest Programa el situen entre els millors, ja que la supervivència dels pacients és d’entre el 85 i el 90% a l’any i del 30% als 10 anys.

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron és l’únic centre de Catalunya que realitza trasplantaments pulmonars i és el que més intervencions d’aquest tipus realitza a l’Estat espanyol. L’any 2013 se’n van realitzar 69 (1 de cada 4 dels que es van fer a l’Estat espanyol), una xifra d’activitat només comparable amb els centres de referència de tot el món.

El trasplantament de pulmó s’ha consolidat com una opció de tractament de la insuficiència respiratòria crònica en la majoria de països desenvolupats. Actualment, un de cada 2 pacients està viu als 5 anys de la intervenció, i un de cada 4 passats 10 anys. A més, entre el 15 i el 40% dels pacients que s’han sotmès a un trasplantament han aconseguit tornar a la seva vida laboral. Malgrat això, cada dia hi ha més pacients que necessiten sotmetre’s a un trasplantament d’aquest tipus, especialment entre els 40 i els 60 anys, però el nombre de pulmons disponibles és limitat.

El futur del trasplantament pulmonar, i del trasplantament d’òrgans en general, és poder prevenir i reparar les malalties pulmonars sense arribar a aquesta intervenció, i en aquesta línia s’està centrant la recerca, però fins que aquest moment no arribi, el trasplantament és l’única alternativa possible.

El model de trasplantament català és un referent dins i fora de les nostres fronteres gràcies a l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) que vetlla per mantenir l’excel·lència dels programes de trasplantament que es fan a Catalunya.

Vegeu la notícia sobre l’activitat de trasplantament de pulmó a Catalunya, al web del Departament de Salut.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.