La situació assistencial a l’Hospital de Bellvitge és de total normalitat

Hospital de BellvitgeEn relació amb les denúncies realitzades per diversos sindicats, l’Hospital Universitari de Bellvitge desmenteix rotundament que hi hagi cap situació d’”atrinxerament” al centre. La situació és de normalitat i tots els pacients poden desplaçar-s’hi lliurement, si la seva situació clínica ho permet. Tots els serveis hotelers s’estan desenvolupant amb normalitat i, evidentment, no s’obliga ningú a fer res en contra de la seva voluntat. L’Hospital lamenta el soroll i la desinformació que algunes organitzacions sindicals, per interessos particulars, estan oferint a pacients i familiars ubicats en plantes que està previst tancar durant els mesos d’estiu. Aquest fet està provocant una situació de malestar innecessari als malalts i també als professionals.

La reordenació de l’activitat quirúrgica a l’estiu és un fet habitual en la planificació assistencial de qualsevol hospital. Aquesta planificació, que garanteix en tot moment l’atenció dels pacients, té en compte la disminució de la demanda d’operacions de cirurgia programades. Alhora, permet que els professionals gaudeixin de les seves vacances reglamentàries i fer obres de manteniment i millora.

La planificació d’estiu d’aquest any va començar, com altres anys, amb la reducció progressiva d’una unitat d’hospitalització a partir del pont de Sant Joan. La primera unitat d’hospitalització va quedar tancada fa uns dies i, en aquests moments, estan en procés de tancament tres unitats més, on estan ingressats un total de 13 pacients que es neguen a ser traslladats a altres unitats de referència. La prioritat de l’Hospital, més enllà d’opinions i judicis, és salvaguardar l’atenció de qualitat i la seguretat dels seus pacients. En aquest sentit, fins i tot s’estan destinant més recursos d’infermeria dels previstos per garantir l’assistència d’aquests 13 pacients.

Després del cap de setmana, l’Hospital tenia avui a Urgències 23 pacients pendents de ser traslladats a una planta d’hospitalització. Avui també han ingressat 31 pacients a qui se’ls ha de realitzar una intervenció quirúrgica programada. Cap operació programada per avui ha estat cancel•lada. En aquests moments, els pacients procedents de l’àrea d’urgències i els programats —un total de 54 pacients— tenen un llit disponible, restant algun llit més lliure per a l’atenció continuada.

Les bones pràctiques en gestió hospitalària determinen que l’hospital tingui dispositius flexibles per fer front a una punta de demanda urgent. El fet de disposar de llits d’hospitalització desocupats seria malgastar recursos sense aportar servei a la població. Avui, per exemple, s’han obert 12 llits a la unitat de preingrés urgent quirúrgic, que tenen precisament la funció d’absorbir un augment puntual de demanda. Aquest dispositiu habilitat es tancarà quan deixi de ser necessari.

És rellevant destacar que aquest estiu l’Hospital de Bellvitge augmentarà un 2,8% el nombre de sessions de quiròfan respecte el mateix període de l’any anterior. Amb aquesta optimització de recursos es podran dur a terme un major nombre d’intervencions quirúrgiques en relació als mesos de juliol i agost de 2013 amb una menor necessitat de llits d’hospitalització, també motivada per la disminució de l’estada mitjana en un 9,41% respecte a l’any anterior.

Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicat o carta al director i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.