Aquest estiu els hospitals de l’ICS incrementaran les sessions quirúrgiques un 11,76% en comparació amb l’estiu passat

Intervenció quirúrgica

Intervenció quirúrgica a l’Hospital de Bellvitge. Foto: Hospital de Bellvitge

Aquest estiu, els vuit hospitals de l’Institut Català de la Salut (Vall d’Hebron, Bellvitge, Germans Trias, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa i Viladecans) augmentaran una mitjana d’un 11,76% el nombre de sessions de quiròfan en comparació amb el mateix període de l’any anterior. Hi haurà un 9,51 % més de sessions al matí i un 25,96% més, a la tarda.

En concret, el mes de juliol els hospitals incrementaran un 15,77% les sessions quirúrgiques de matí i un 33,77% les de tarda. A l’agost, mes en què es concentra la majoria de vacances dels professionals, les sessions de matí es reduiran un 1,06% respecte a l’estiu anterior mentre que les de tarda s’incrementaran un 15,75%. Finalment, el mes de setembre, l’activitat als quiròfans augmentarà un 9,83% al matí i un 24,69% a la tarda.

Cal recordar que una sessió quirúrgica és la disponibilitat d’un quiròfan durant un matí o una tarda. En una sessió quirúrgica es poden fer des d’una fins a diverses intervencions, en funció de la seva complexitat. D’aquesta manera, si parlem d’operacions de cataractes, en una sessió quirúrgica se’n poden fer entre 4 i 6, mentre que en el cas d’una intervenció molt més complexa, com per exemple un recanvi valvular, es pot necessitar una sessió sencera i, potser, fins i tot dues.

Com passa la resta de l’any, les intervencions que es prioritzaran seran les urgents, així com la cirurgia oncològica i la cardíaca. Però, sobretot, aquest estiu es durà a terme més cirurgia major ambulatòria —que no requereix ingrés en una unitat d’hospitalització— en aquells procediments que tenen garantia d’intervenció de sis mesos, per tal de reduir al màxim el percentatge de pacients en llista d’espera que superen aquest termini. L’esforç organitzatiu se centrarà a prioritzar les intervencions d’aquells pacients que, en condicions d’igualtat clínica, fa més temps que esperen.

Increment del nombre d’urgències ateses

De gener a juny de 2014, els hospitals gestionats per l’ICS han realitzat 55.912 intervencions quirúrgiques programades i urgents, de les quals 22.063 —gairebé el 40% del total— s’han fet amb cirurgia major ambulatòria. Els hospìtals també han dut a terme 46.851 intervencions de cirurgia menor. En total, doncs, durant el primer semestre de l’any s’han realitzat 102.763 intervencions, xifra que suposa un increment d’un 1,5% en comparació amb el mateix període de l’any anterior.

En aquests sis mesos, els centres han atès un total de 354.664 urgències, un 3% més que les ateses durant el mateix període de l’any anterior. D’aquest total d’urgències, 47.607 han requerit hospitalització. També s’han atès 1.474.741 visites a les consultes externes, tant als hospitals com als centres d’atenció primària, una xifra molt similar a la de 2013.

Pel que fa a les alternatives a l’hospitalització convencional, cal destacar que durant aquest primer semestre els hospitals de l’ICS han fet 132.117 sessions d’hospital de dia, un 7,9% més que el mateix període de l’any anterior, i 2.871 hospitalitzacions a domicili, un 4,5% més que els sis primers mesos de 2013.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.