Resposta de l’Hospital de Bellvitge a la notícia “Colapso en las urgencias de Bellvitge” publicada a El País

En resposta a la notícia publicada al diari El País el dia 17 de juliol de 2014 amb el títol “Colapso en las urgencias de Bellvitge”, la Gerència de l’Hospital Universitari de Bellvitge vol fer els següents aclariments:

El servei d’Urgències de l’Hospital Universitari de Bellvitge no està col•lapsat. Aquest servei té una afluència mitjana de 250 pacients diaris (unes 11 persones per hora) que són ateses per un equip de 180 professionals entre personal mèdic i d’infermeria. No obstant això, aquesta afluència no és regular sinó que els pacients acudeixen en moments concrets i això fa que, en alguns casos puntuals, s’acumulin i es produeixin retards, sobretot entre les 18 i les 22 hores.

Cal dir que un 20% de les urgències diàries dels hospitals corresponen a pacients que consulten per diferents signes i símptomes lleus (són assignats als nivells IV i V del Model andorrà de triatge), i podrien resoldre’s en d’altres dispositius d’atenció primària habilitats per a atendre urgències menys greus i de resposta molt més àgil.

Fruit de la guàrdia de nit, poden quedar pacients esperant llit a les 8.00 hores als quals se’ls assigna un llit d’hospitalització durant el mateix matí en funció de les altes del dia que dóna l’Hospital.

La gestió d’un hospital és complexa i les reprogramacions de procediments quirúrgics a última hora es deuen a la necessitat d’atendre les urgències greus que arriben al centre de forma imprevisible. Aquest tipus de casos (trasplantaments o politraumatismes, per exemple) generen canvis en la planificació de quiròfans i formen part de la pràctica habitual de qualsevol hospital.

Les bones pràctiques en gestió hospitalària determinen que l’hospital tingui dispositius flexibles per fer front a un pic de demanda urgent. Al contrari, disposar de llits d’hospitalització desocupats seria malgastar recursos sense aportar servei a la població. Els 12 llits oberts aquesta setmana a la planta 11 durant 48 hores, la Unitat de Preingrés Urgent Quirúrgic, tenen precisament aquesta funció d’absorbir un pic de demanda. En aquests moments, l’Hospital de Bellvitge disposa de suficients llits i aquest dispositiu habilitat es tancarà durant el dia d’avui, fins a la propera ocasió en què hi hagi la necessitat assistencial d’habilitar-lo de nou.

L’Hospitalet de Llobregat, 18 de juliol de 2014

 

Aquesta entrada s'ha publicat en Comunicat o carta al director i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.