
D’esquerra a dreta: Ariadna Gasol, Antonieta Salud, Serafin Morales, Xavier-Matias-Guiu i Carmen Santamaria (Font: IRBLleida)
Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) han posat en marxa un assaig clínic per validar els beneficis de l’administració de calciferol (vitamina D) durant la quimioteràpia en pacients amb càncer de mama triple negatiu (CMTN). L’assaig clínic amb pacients és un pas més en la recerca contra el CMTN, el càncer de mama més agressiu en dones joves, amb una incidència del 10-15%, i pel qual actualment existeixen molt poques estratègies terapèutiques. En concret, el CMTN és un tipus de càncer que ofereix resistència als tractaments de quimioteràpia convencional.
L’assaig és un estudi de marcat caràcter translacional en la lluita contra el càncer de mama i es realitzarà en el Grup de Patologia Oncològica l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida), en el Servei d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), en estreta col·laboració amb el Servei d’Oncologia de l’HUAV. Els investigadors d’IRBLleida comptaran amb una nova aportació de 15.000 euros de la Beca Marta Santamaria per engegar l’estudi. Paral·lelament, la Beca Marta Santamaria també dóna 5.000 euros a Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) per un projecte de descoberta i validació d’un biomarcador de supervivència al tractament amb quimioteràpia en dones amb CMTN.
L’objectiu de l’assaig clínic és validar en pacients els resultats trobats l’any passat gràcies a la cooperació científica entre equips d’investigació de l’IRBLleida i la Universitat de St. Louis als Estats Units, on la Beca Marta Santamaria ja va contribuir amb uns 40.000 euros. El treball va resultar en el descobriment d’un nou mecanisme molecular implicat en la resistència a la quimioteràpia del CMTN i que va ser publicat l’any 2013 a la revista internacional Journal of Cell Biology.
L’estudi també demostrava que un pretractament de molt baix cost amb vitamina D era capaç de revertir la resistència de les cèl·lules tumorals a la quimioteràpia i que, per tant, les feia sensibles a les teràpies convencionals. Tot i els resultats prometedors en cultius cel·lulars, resultava necessari fer estudis clínics amb pacients per certificar aquesta efectivitat de la vitamina D i poder incorporar-la a la pràctica clínica diària amb pacients.
La Beca Marta Santamaria
És una associació sense ànim de lucre que té entre els seus objectius recaptar fons per donar suport a la recerca oncològica translacional en càncer de mama.
Més informació al web de Beca Marta Santamaria.