Bellvitge aconsegueix augmentar en un 20% la supervivència de persones amb ruptura d’aneurisma

Hospital de Bellvitge

Vista exterior de l’Hospital Universitari de Bellvitge

L’aneurisma aòrtic es produeix quan una part de l’aorta es dilata o s’eixampla de manera anormal degut a la feblesa de la paret de l’artèria, cosa que acostuma a passar en el segment final de l’aorta, on es localitzen les artèries que porten sang als ronyons. Aquesta deformitat es va desenvolupant al llarg dels anys sense donar símptomes, fins que la seva grandària és considerable i presenta risc de sagnat, generalment a partir dels 65 anys. En aquests casos, la persona afectada ha de ser intervinguda per tal de tractar la malaltia i evitar que l’aneurisma pugui trencar-se i desencadenar una hemorràgia interna massiva amb un risc molt alt de mort.

En els últims anys, l’Hospital Universitari de Bellvitge ha aconseguit augmentar en un 20% la supervivència de persones intervingudes per ruptura d’aneurisma. Sis de cada deu pacients amb trencament de l’aneurisma aòrtic es recuperen després del tractament, quan abans això passava en quatre de cada deu. Això ha estat possible gràcies a la posada en marxa d’un Programa de tractament d’emergència aòrtica que es basa en la pràctica de tractament endovascular mínimament invasiu en tots aquells pacients candidats. “El tractament endovascular consisteix a col·locar una pròtesi amb un stent dins de l’aorta amb l’ajuda de catèters, per mitjà d’una petita incisió a l’engonal. D’aquesta manera, es reforça la paret de l’aorta i es repara la zona danyada sense necessitat de realitzar una cirurgia oberta”, explica el Ramon Vila Coll, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital Universitari de Bellvitge.

L’èxit del programa recau en un procediment protocol·litzat que permet analitzar amb diligència si les persones que arriben a Urgències amb trencament de l’aneurisma aòrtic són candidates a ser intervingudes mitjançant endopròtesi vascular. “Aquest tipus d’operació, que és molt menys agressiva que la cirurgia oberta convencional, no només aconsegueix millors taxes de supervivència, sinó que millora els resultats postoperatoris. Els pacients passen menys dies a l’UCI, és a dir, es recuperen i es reincorporen a la vida diària amb més rapidesa”, indica el Dr. Vila. En l’actualitat, al voltant del 70% dels malalts són intervinguts amb aquest procediment.

A més, l’Hospital Universitari de Bellvitge treballa amb la reconstrucció 3D de la tomografia computeritzada, cosa que permet efectuar la navegació i la reparació dels vasos de manera virtual. Amb aquest avenç tècnic, és possible planificar la mida exacta i les característiques de les pròtesis a implantar i, fins i tot, fer-les a mida.

La implantació d’un bon protocol d’actuació en aneurisma d’aorta no només és de vital importància en casos de ruptura, sinó encara més en el seguiment dels pacients amb aquesta malaltia per tal d’evitar que s’arribi a aquests casos extrems. Un cop detectada la malaltia, a partir d’una ecografia, s’ha de realitzar un seguiment per tenir controlada l’evolució de l’aneurisma. “En aquests moments, a l’Hospital Universitari de Bellvitge tenim en seguiment actiu més de 200 pacients amb aneurisma aòrtic. Controlem periòdicament la seva evolució i, quan és necessari, operem de forma programada per evitar la ruptura”, explica el Dr. Vila. D’aquesta manera, es millora la qualitat de vida dels malalts i es redueix el nombre de persones en situació de ruptura de l’aneurisma.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.