Vall d’Hebron millora les cicatrius de les cremades injectant cèl·lules mare adultes dels pacients

El Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha realitzat amb èxit el tractament de les cicatrius que deixen les cremades, especialment les que afecten una superfície considerable de pell, amb l’aplicació de tècniques regeneratives amb cèl·lules mare adultes derivades del teixit adipós dels mateixos malalts. De moment, la tècnica s’ha aplicat a 2 pacients, tot i que és aplicable a un nombre important de malalts, especialment els que tenen seqüeles a grans zones del cos.

Equip de la Unitat de Cremats Vall d'Hebron

Equip de la Unitat de Cremats de l’Hospital Vall d’Hebron. D’esquerra a dreta: Vicente García, Jordi Serracanta, José Manuel Collado i Joan Pere Barret

El teixit dels malalts s’obté amb petites incisions mil·limètriques, a través de les quals s’aspira el teixit adipós per poder aïllar les cèl·lules mare adultes i la fracció mesenquimal. Una vegada preparades, són injectades de nou dins de les cicatrius i als seus teixits tous, mitjançant instruments d’un diàmetre molt reduït que permeten la introducció d’un Injecció de cèl·lules marenombre molt reduït de cèl·lules en cada àrea tractada. Les cèl·lules mare mesenquimals creen així un microambient al teixit que estimula la creació de nous vasos, secreten factors de creixement i promouen la creació de noves estructures moleculars que regulen la deposició de col·lagen (element de la cicatriu) i augmenten els elements elàstics, cosa que crea, a llarg termini, una estructura física més semblant als teixits normals.

L’objectiu d’aquest innovador tractament consisteix a millorar les característiques físiques de les cicatrius per poder augmentar-ne l’elasticitat, flexibilitat, millorar les seqüeles antiestètiques i augmentar l’estat de vitalitat d’aquests teixits. Les cèl·lules i el teixit implantat tenen la capacitat de viure en les zones de nova implantació i augmentar la viabilitat i la qualitat de les cicatrius. Una vegada arrelen, tenen la potencialitat de crear una nova estructura dintre de les cicatrius les quals fa que millorin l’arquitectura de la nova dermis i augmenti la seva capacitat funcional, cosa que permet una millora significativa de la qualitat de vida dels malalts. Els pacients tractats refereixen un augment de la flexibilitat, major hidratació i millora del contorn de les cicatrius.

Els beneficis d’aquest tipus de teràpia, que es poden traslladar a qualsevol atròfia en teixits tous, es fan paleses passats uns mesos, ja que les cèl·lules mare regeneren i optimitzen la qualitat dels teixits després d’un temps prudencial des de l’implant.

Dr Barret

Dr. Joan Pere Barret

El Dr. Joan Pere Barret, cap del servei de Cirurgia Plàstica i Cremats assegura que “aquesta tècnica és innovadora perquè fem un tractament biològic de les cremades. Mitjançant la injecció de cèl·lules i teixits alterem l’estructura biològica dels teixits, de manera que realitzem un tractament regeneratiu que contrasta amb les tècniques quirúrgiques habituals, que alterem la seva forma i funció però no la seva qualitat, ja que creem noves cicatrius. Amb la nova tècnica, minimitzem el dany de la mateixa cirurgia i aportem els seus beneficis”.

Aquesta tècnica va en la línia de la nova cirurgia plàstica i reparadora, que busca realitzar tractaments especialitzats altament individualitzats i mínimament invasius. En aquest sentit, ja fa 5 anys que el Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, mitjançant el seu grup de recerca al Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), treballa en l’aplicació de noves tècniques de cirurgia regenerativa gràcies a la recerca clínica. Un exemple és l’ús de cèl·lules mare per reconstruir deformitats facials greus en nens afectats amb la síndrome de Parry-Romberg; una patologia que produeix una greu deformació dels trets facials i que gràcies a una operació que es va començar a fer a l’Hospital Vall d’Hebron, millora l’aspecte i l’evolució d’aquests nens.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.