Nova combinació terapèutica per frenar els sarcomes resistents

Òscar Martínez-Tirado i Xavier del Muro

Els investigadors Òscar Martínez-Tirado i Xavier del Muro. Foto: IDIBELL

Els investigadors del grup de recerca en sarcomes de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) han provat en 19 pacients una nova combinació terapèutica per lluitar contra els sarcomes resistents. Els resultats de l’assaig clínic, que indiquen que el nou tractament podria estabilitzar el creixement d’aquests tumors, s’han publicat aquesta setmana a la revista British Journal of Cancer.

Sarcomes

Els sarcomes són un tipus de tumor poc freqüent i complex ja què existeixen diversos subtipus. Pot afectar des de nens fins a edats avançades. S’acostuma a diagnosticar en fases poc avançades i molt localitzades. De forma que el 50% es cura amb grans cirurgies i tractament localitzat. Però l’altre 50% es fa resistent a les teràpies convencionals i acaba fent metàstasi.

El grup de recerca en sarcomes de l’IDIBELL, liderat per Òscar Martínez-Tirado, investiga per provar nous fàrmacs o noves combinacions de fàrmacs que siguin més eficaços contra aquests tumors i per això treballa de forma conjunta amb el coordinador de la Unitat de sarcomes de l’ICO, Javier García del Muro. Aquest treball en equip de la recerca més bàsica a la més clínica ha permès en aquest cas poder portar els resultats de la recerca del laboratori al llit del pacient.

Quimioteràpia convencional més tractament dirigit

Els investigadors van provar diferents combinacions de quimioteràpia convencional amb nous fàrmacs dirigits a dianes moleculars al laboratori en cèl·lules de sarcomes i van decidir provar en ratolins una combinació de la quimioteràpia convencional que s’utilitza per tractar aquests tumors i rapamicina, un fàrmac que actua de forma específica en la via de mTOR, una proteïna alterada en diversos tipus de càncer.

“Amb els resultats en les línies cel·lulars vam pensar que era la millor opció per provar en ratolins” ha explicat Martínez-Tirado “però la veritat és que els resultats en animals van ser espectaculars. En els ratolins que tenien el tumor i els donàvem aquesta combinació, el tumor deixava de créixer i setmanes després de parar el tractament, no es recuperava, com passa si els tractem només amb la quimioteràpia o només amb la rapamicina”.

El responsable d’aquest assaig clínic en fase I ha estat Javier Garcia del Muro, que ha provat aquesta nova combinació en dinou pacients, la majoria amb sarcoma, tot i que també van participar pacients amb altres tipus de tumors que no tenen tractament. “Tot i que els assaigs en fase I serveixen per determinar la dosi recomanada del nou tractament i descartar toxicitats, sí que hem vist que la combinació és activa en diversos tipus tumorals, ja què hem vist estabilitzacions molt prolongades en tumors molt avançats i resistents a la quimioteràpia”.

Amb aquests resultats esperançadors, el grup ja ha posat en marxa la fase II de l’assaig clínic. “Hem acabat el reclutament de pacients, en aquest cas, només de sarcomes, per provar si realment aquesta combinació funciona en aquests pacients i si és millor que els tractaments actuals”.

Referència de l’article

Juan Martin-Liberal, Marta Gil-Martín, Miguel Sáinz-Jaspeado, Nuria Gonzalo, Raul Rigo, Helena Colom, Carmen Muñoz, Oscar M Tirado and Xavier García del Muro. Phase I study of sirolimus plus gemcitabine in solid tumors. British Journal of Cancer. Epub ahead July 8th.

Notícia sobre el nou tractament contra els sarcomes al web de l’IDIBELL.

Aquesta entrada s'ha publicat en Notícia i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.