El 80,8% dels conductors majors de 64 anys pren medicaments crònics. Disposen del permís de conduir des de fa una mitjana de 41 anys.
L’estudi
S’ha realitzat sobre una població de 1.936 conductors visitats en centres d’atenció primària (amb una mitjana d’edat de 43 anys), dels quals 385 eren majors de 64 anys. L’estudi s’ha fet a 25 centres d’atenció primària de Barcelona.
L’objectiu ha estat descriure les seves característiquessociodemogràfiques i les relacionades amb la conducció, el consum de substàncies psicoactives i de medicació, i les patologies cròniques que suposin un risc per a la conducció en conductors grans.
Els resultats
Els conductors majors de 64 anys de l’estudi tenen una mitjana d’edat de 72 anys; són majoritàriament homes (72,7%); tenen estudis primaris; són de classes socials desfavorides i majoritàriament estan casats (76%), només són vidus un 13%.
Un 68,1% presenta patologia crònica de risc per a la conducció; de fet, un 31,6 % d’aquestes patologies són d’alt risc per a la conducció. Malgrat això, els conductors estan una mitjana de 5,42 hores setmanals al volant. Un 80,8% pren medicaments crònics i d’aquests fàrmacs, un 19,2% es considera medicació d’alt risc per a la conducció.
Més de la meitat d’aquests conductors (58,9%) declara tenir una percepció baixa de risc d’accident.
El 41% dels participants a l’estudi no consumeix alcohol, només un 2,7% n’ha referit un consum moderat-alt. Així mateix, només un 2,8% ha declarat haver consumit tranquil·litzants en els darrers 12 mesos.
Aquests conductors més grans de 64 anys tenen el permís de conduir des de fa una mitjana de 41 anys i un 6,6% ha referit haver patit una col·lisió en el darrer any.
Per al doctor Carlos Martín, investigador de l’IDIAP Jordi Gol i investigador principal del projecte, “els conductors majors de 64 anys presenten un risc superior de patir una col·lisió, en part, a causa del consum de medicaments i també de la presència de malalties cròniques”. És per això que considera “que des de les consultes d’atenció primària calen intervencions específiques dirigides a solucionar o minimitzar aquests riscos en aquest grup de població”.